fbpx

foto | Pasionată de medicină și îndrăgostită de copii. Elena Ciumac – tânăra care de 4 ani face voluntariat în spitale

Are 22 de ani, este studentă la medicină, iar în timpul liber la sigur o vei vedea la un azil de bătrâni, spital sau centru pentru copii. Vorbim despre Elena Ciumac, tânăra pentru care voluntariatul reprezintă o sursă vitală.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Elena mărturisește că facultatea pe care o face la Universitatea de Stat de Medicina și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și activitățile de voluntariat sunt domeniile care se împletesc armomios în viața ei.

„Da! E posibil să activezi în medicină și să fii voluntar, aș spune că sunt două lucruri strâns legate și au același scop, de a oferi ajutor, sprijin și sacrificiu”, ne-a spus Elena.

Se pare că voluntariatul a contribuit nu doar la dezvoltarea sa ca personalitate, dar a influențat și asupra deciziei de a studia medicina.

„Pentru că primii mei pași au fost alături de copii și pe parcurs m-am dedicat lor, probabil că și în meserie o să mă dedic lor, dar timpul le va pune pe toate la locul lor”, menționează Elena.

Vorbind despre ceea ce este în ansamblu voluntariatul, tânăra crede că acesta cuprinde mult mai multe aspecte decât cele pe care oamenii de obicei le enumeră atunci când sunt întrebați despre activitățile în care se implică și pentru care nu sunt remunerați.

„Voluntariatul este activitatea dirijată de o gândire altruistă, capacitatea de a simți și împărtăși durerea celui ce te înconjoară, de a citi nevoia și dorința de a trăi a copiilor ce stau în secțiile din Spitalul Oncologic, de a asculta și înțelege cuvintele bătrânilor din aziluri, de a mobiliza oamenii pentru lucruri frumoase și utile. VOLUNTARUL este omul care nu așteaptă nimic în schimb”. 

În același context, Elena a menționat că primul pas în voluntariat a fost făcut la Centrul Republicat de Voluntariat, în 2015, și deja de 4 ani este prezentă acolo. Tânăra s-a implicat în cadrul proiectului „Dăruiește zâmbete” în care, alături de alți voluntari, desfășura vizite la IMSP Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” din Chișinău.

„Prima mea vizită a fost un pas în care era nevoie de responsabilitate, atenție și capacitate de a simți copilul ce e alături, mai ales că era prima dată când mergeam la contact cu un copil străin și mai ales ce suferă, atunci erau gânduri ce țineau de alegerea meseriei în care făceam primii pași, verificarea valorilor mele ca om și capacitatea de a trece de o barieră. Apoi am vizitat azilurile de bătrâni, care mi-au arătat cruzimea singurătății pe care o au bătrânii.

Primul pas că coordonator a fost la festivalul internațional „Ziua faptelor bune 2017” în care eu cu echipa mea am vizitat copiii din secțiile de pediatrie și hematologie din cadrul Institutului Oncologic din Chișinău. Pe parcursul anilor am încercat să motivez colegii, prietenii să încerce să facă voluntariat și a fost cu succes, am creat departamentul de voluntariat în cadrul A.O. Studenților și Rezidenților din Medicină, zi de zi lucram cu voluntarii ca în secțiile spitalelor să fie mai multe zâmbete, ca de sărbători să fie mai mulți copii fericiți, ce sunt lipsiți de familie”, spune Elena.

Totodată voluntara spune că, săptămânal, vizita copiii din diverse secții ale Institutului Mamei și Copilului, iar în perioada 27 noiembrie-21 decembrie, împreună cu alți voluntari, a realizat campania de caritate pentru 25 copii de la C.P. „Curcubeul Speranței” și alți 60 de copii de la Centrul de Plasament pentru Copii din satul Cupcoi, raionul Leova.

Mândria tinerei, care se dedică zi de zi pentru bunăstarea oamenilor, este bucuria pe care o vede pe chipul celor pe care îi ajută. În acest an, eforturile sale au fost răsplătite în cadrul Galei Mediciniștilor Laureați, unde i-a fost acordată diploma de laureat la categoria „Voluntariat”, din partea Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Elena Ciumac ne-a mărturisit că va continua să se implice la maxim posibil în activitățile de voluntariat și speră să-i molipsească și pe alții cu energia sa și dorința de a schimba lumea.

„Pe parcursul ultimilor ani activitatea de voluntariat s-a dezvoltat și mă bucur că numărul persoanelor ce doresc să devină voluntari, dar și a centrelor de voluntariat, crește. Pentru dezvoltarea voluntariatul e nevoie ca fiecare dintre noi să fie mai atent la ceea ce este în jur, spiritul de inițiativă să domine, la fel și informarea și implicarea tinerelor generații și, desigur, gânduri și idei nobile”, a conchis Elena.

Îi dorim Elenei putere și răbdare în activitățile în care se implică!

Articole asemănătoare

Back to top button