fbpx

foto | La doar 17 ani au în palmares zeci de medalii și diplome. Cunoaște-i pe Valerian și Marius, elevii olimpici care duc faima internațională R. Moldova

Valerian Mocreac și Marius Frija sunt doi elevi olimpici din Republica Moldova, ambii în vârstă de 17 ani, viitori absolvenți ai clasei a XII-a. Băieții studiază la Liceul Teoretic „Orizont”. Pe când Valerian este un adept al chimiei, Marius preferă fizica și legile acesteia.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

ZUGO a realizat un interviu cu cei doi elevi, care de altfel sunt și prieteni. Dacă ești curios/oasă cum arată o zi din viața unui olimpic, câte ore dedică învățatului, cum a afectat pandemia organizarea olimpiadelor, dar și multe alte răspunsuri, atunci te îndemnăm să citești în continuare.

Probabil mulți se întreabă cât este nevoie să stai la masa de lucru pentru a reuși să obții astfel de performanțe academice la nivel internațional. Ei bine, răspunsul băieților este următorul: Nu contează cantitatea, ci calitatea.

Vezi și: Marius Frija, unul dintre premianții Olimpiadei Europene de Fizică

Valerian povestește că înainte era atent la câte pagini studia și citea pe zi, însă în timp principiile sale s-au schimbat.

„Studiez până când apar dificultăți în a înțelege ce studiez. Atunci când observ că o anumită tema este mai dificilă sau deja pur și simplu nu mai pot să mă concentrez, fac o pauză și încerc din nou mai târziu. Sunt zile în care nu pot face nimic, dar sunt și zile când pot studia cinci ore, chiar și zece ore. Ce contează e să observ o evoluție în cunoșțințele pe care le acumulez.

Ideea este că un elev olimpic, pentru a obține rezultate frumoase, e nevoie să studieze material și singur, astfel el își dezvoltă capacitatea de a învață pe cont propriu temele ce se predau la scoală”, a conchis băiatul.

„Din punctul meu de vedere, flexibilitatea programului personal de studiu reprezintă un factor pozitiv. Nu sunt adeptul unui orar strict de studiu, timpul dedicat pe zi variind de la una până la cinci ore”, a adăugat Marius.

Valerian și Marius afirmă că pandemia de COVID-19 a afectat activitatea elevilor olimpici din Republica Moldova.

„După mii și mii de ore de muncă și efort depus, de sacrificii peste sacrificii, olimpiadele au fost pur și simplu, anulate. La început eram optimiști și siguri că vor organiza olimpiada, însă timpul a trecut și am devenit din ce în ce mai dezamăgiți și lipsiți de motivație”, au spus elevii.

„Obținerea unor anumite performanțe într-un anumit domeniu necesită o atitudine deosebită față de cea oferită în egală măsură studiului conștiincios la fiecare disciplină. Aceasta se caracterizează prin manifestarea unui sentiment mai puternic de responsabilitate, dedicare, la care uneori se alătură și aroganța ce nu îți permite să te lași bătut”, a relatat Marius.

I-am întrebat pe Marius și Valerian despre diferențele dintre sistemul de învățământ din Republica Moldova și cele din alte țări, dat fiind faptul că, participând la olimpiade, au cunoscut elevi din întreaga lume.

„Tendința anuală a rezultatelor obținute de o oarecare echipă în cadrul olimpiadelor de nivel internațional, reflectă eficacitatea sistemului educațional din țara respectivă, întrucât un rezultat pozitiv denotă, pe lângă efortul depus de către elev,  atenția și profesionalismul de care dau dovadă cadrele didactice. Astfel printre țările ce se află pe podiumul premianților în fiecare an se regăsesc Olanda, Marea Britania, SUA., Japonia, China, Rusia”, a spus Marius.

„Noi avem mult de lucru în acest domeniu, având în vedere și că suntem în secolului XXI, iar tehnologia evoluează cu o viteză inimaginabilă”, a adăugat Valerian. Potrivit olimpicului, gândirea critică, comunicarea și creativitatea sunt domeniile pe care ar trebui să se axeze sistemele de învățământ.

Băieții ne-au povestit și ce fac în timpul liber (atunci când îl au). Atât Marius, cât și Valerian practică sportul, privesc filme și dedică mult timp lecturii. Ieșirile cu prietenii își au și ele locul aici, fiind potrivite mai ales după o zi de studiu.

„Majoritatea filmelor preferate fac parte din genuri precum dramă, romance, science fiction. Dacă aș avea de alege ce film m-a impresionat într-o măsură deosebită, răspunsul meu ar fi „Interstellar” regizat de unul dintre regizorii mei îndrăgiți- Cristopher Nolan”, a specificat Marius.

Ambii elevi olimpici se văd în viitor peste hotarele țării. Unde? Nici ei nu știu exact, însă băieții au aspirații mari pe care, prin muncă și sârguință, tind să le transforme în realitate.

Citește și:

foto | A avut posibilitatea să studieze în America, însă a ales… Moldova. Cunoaște-o pe Adelina Andrei, olimpică la matematică

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button