fbpx

foto | Educă tinerele generații cu ajutorul păpușilor „pătate”. Un bărbat bolnav de Vitiligo încearcă să arate lumii că și el este „normal”

João Stanganelli are 64 de ani și locuiește în Brazilia. De la 30 de ani suferă de Vitiligo, o boală responsabilă de apariția petelor albe pe piele. Acest lucru se întâmplă pentru că melanocitele, acele celule pigmentare responsabile de culoarea pielii, fie sunt distruse, fie slăbesc. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Din motive încă nelămurite, boala afectează cu preponderență anumite zone ale corpului, cum ar fi fața, picioarele, articulațiile, degetele, genunchii și organele genitale. Vitiligo nu afectează textura și celelalte calități ale pielii, ci are efect numai asupra culorii acesteia. Pe lângă petele albe, la unii bolnavi apar fire de păr alb în scalp, gene, sprâncene sau barbă.

Tulburarea, care afectează aproximativ 1-3% din populație, este de altfel inofensivă fizic, dar poate duce la stres psihologic și stigmat social, precum și la o sensibilitate crescută la soare. Statisticile arată că circa 30% din persoanele afectate au în familie bolnavi de vitiligo.

Recent, din cauza problemelor de sănătate, João, a plecat oficial de la muncă, dar a decis să-și găsească un hobby. Așa că, împreună cu soția sa, a început să croșeteze. Primul obiect făcut cu propriile mâini a fost op păpușă pentru nepoata sa, iar de atunci lucrările nu mai au loc pe rafturile casei. Ceea prin ce se deosebesc de celelalte păpuși este faptul că acestea sunt și ele purtătoare de Vitiligo.

Ideea de a le da o astfel de personalitate a apărut când pe una dintre păpuși bărbatul a lipit câțiva plasturi în locul petelor albe de pe piele. João a făcut multe păpuși incluzive, ba chiar și o păpușă într-un scaun cu rotile, printre altele. Toate au fost concepute pentru a ajuta copiii să se simtă „normali” și apreciați, indiferent de ce condițiile în care ar putea trăi.

„Petele pe care le am sunt frumoase. Ceea ce mă doare sunt defectele personalității oamenilor”, explică el în interviurile sale.

Înțelegerea și expunerea la diferență este cea mai bună modalitate de a promova incluziunea, în timp ce combateți stigmatul social pe care îl favorizează ignoranța. João face asta doar cu noul său hobby și, în același timp, aduce un zâmbet multor copii mici în proces.

Pentru oricine se gândește la pensionare în curând, acesta este modul ideal de a da ceva înapoi comunității!

Articole asemănătoare

Back to top button