fbpx

video | Fructe înghețate cu șoc, brânzeturi artizanale și ceaiuri eco. Antreprenoare din Transnistria, premiate cu granturi de 10.000 de dolari

Zece antreprenoare din regiunea transnistreană au obținut granturi din partea Suediei și Marii Britanii, în valoare de până la 10.000 de dolari, pentru crearea afacerilor sau dezvoltarea întreprinderilor micro și mici. Acestea sunt câștigătoarele unui concurs public organizat de proiectul PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), la care au participat 102 femei de afaceri din stânga Nistrului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Egalitatea de oportunități în viața economică a țării nu este doar un drept universal al omului, dar și un bun raționament pentru dezvoltarea economică. Pentru a-și maximiza potențialul, economiile trebuie să valorifice abilitățile, creativitatea și munca asiduă a tuturor cetățenilor – indiferent de sex, etnie, credință sau orice altă caracteristică.

Acest proiect – inclusiv aceste granturi pe care le acordăm astăzi acestor femei antreprenoare creative – are ca scop oferirea de oportunități și promovarea egalității”, a declarat Steven Mark Fisher, ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, în cadrul evenimentului online de decernare a certificatelor de grant, desfășurat pe 13 octombrie 2021

Specificul proiectelor câștigătoare

Proiectele câștigătoare sunt diverse și prevăd crearea de noi servicii sau lansarea unor mărfuri inovatoare pe piață: fructe și legume procesate prin înghețarea de șoc, brânzeturi artizanale, înghețată produsă după o tehnologie italiană, ceaiuri din plante eco și din fructe de pădure, micro-verdețuri, produse apicole. De asemenea, vor fi create servicii noi: pentru verificarea calității culturilor cu folosirea unor echipamente de înaltă tehnologie, un studio video pentru organizarea evenimentelor online, un centru wellness și o cafenea specializată în prepararea clătitelor.

Declarațiile câștigătoarelor

Irina Noskova este una din cele zece câștigătoare a concursului de granturi: „Congelarea profundă a produselor este o tehnologie inovatoare, în urma căreia legumele și fructele își păstrează prospețimea și proprietățile nutritive pentru o perioadă îndelungată. În această stare ele sunt mai ușor de depozitat și de transportat. Voi achiziționa materia primă de la furnizori locali, iar acest tip de afacere ne va permite să activăm pe tot parcursul anului.

Producția de alimente va fi întotdeauna relevantă și profitabilă. În condițiile climatice din regiunea noastră, există o nevoie constantă de vitamine, astfel încât fructele și legumele congelate vor fi mereu la mare căutare. Datorită asistenței obținute voi putea oferi cumpărătorilor produsele solicitate, de cea mai bună calitate și la un preț rezonabil”.

O altă antreprenoare, Xenia Migova, a declarat că asistența oferită o va ajuta mult la dezvoltarea afacerii sale, mai ales în condițiile crizei provocate de pandemia COVID-19: „Când m-am gândit la crearea unui studio video pentru evenimente online, mi-am dori să facilitez crearea de videoclipuri interactive de înaltă calitate pentru orice client, deoarece în regiunea noastră lipsesc asemenea servicii. Această competiție este o șansă unică de a obține sprijin și de a-mi realiza visul.

Este destul de dificil pentru o tânără să se lanseze în lumea afacerilor, iar datorită grantului îmi voi putea îmbunătăți situația materială și să-mi asigur o stabilitate financiară în viitor. Sper cu adevărat ca studioul nostru să devină un centru creativ, în care toată lumea să aibă acces la tehnologii moderne. Din păcate, în regiunea noastră tehnologiile înalte apar cu întârziere, de aceea sarcina noastră este să fim o fereastră către lumea inovațiilor”.

Ambasadoarea Suediei în Republicii Moldova, despre proiect

Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova: „În decursul ultimilor ani de implementare, multe companii au beneficiat de asistență în cadrul proiectului AdTrade pentru a ajunge la piețe noi și găsi noi parteneri. Noile companii care au fost inițiate și susținute s-au axat pe participarea femeilor, tinerilor și migranților reîntorși de pe ambele maluri ale râului Nistru, ceea ce a indus diferențe atât la nivel personal, cât și la nivel de comunitate. Prin intermediul acestui program de suport dedicat femeilor antreprenoare, beneficiarele vor primi expertiza și echipamentul necesar pentru a-și dezvolta în continuare ideile de afaceri”.

„Femeile au fost printre cele mai afectate de pandemia COVID-19”

Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova: „Pe parcursul ultimilor doi ani, ne-am confruntat cu niște provocări fără precedent, generate de pandemia globală de COVID-19. Femeile au fost printre cele mai afectate. Or, studiile recente demonstrează că circa 60% din persoanele care și-au pierdut locurile de muncă din cauza COVID-19 sunt femei. Criza continuă din sănătatea publică este și o criză de dezvoltare, care implică pierderi de venituri pentru gospodării și companii.

Suportul acordat întreprinderilor micro, mici și mijlocii – un sector afectat enorm de COVID-19 – este necesar, mai cu seamă cu o direcționare țintită spre fete și femei. În caz contrar, dezvoltarea locală durabilă va fi subminată. Evenimentul de azi este de o importanță deosebită – noi celebrăm spiritul antreprenorial al 10 fete și femei din regiunea transnistreană, care au luat decizia curajoasă de a iniția o afacere în aceste timpuri critice, sunt atât de pasionate de ideile lor și dedicate realizării acestora, contribuind astfel la edificarea unui viitor mai bun”.

Pe lângă ajutorul financiar nerambursabil, antreprenorii selectați vor mai beneficia pe parcursul următorilor doi ani de mentorat în afaceri, ceea ce le va permite nu doar să-și sporească veniturile și nivelul de trai, dar și să creeze mai multe locuri de muncă, să dezvolte parteneriate de afaceri cu antreprenorii de pe malul drept, pentru a putea împreună să-și sporească competitivitatea și capacitățile de producere și să exporte mărfuri și servicii peste hotare.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button