fbpx

Un vaccin obligatoriu ar putea fi introdus în Calendarul național de imunizări. Ce maladie previne acesta?

Un vaccin ar putea fi introdus în Calendarul național de imunizări din 2019 și ar putea fi promovat în mod obligatoriu. Este vorba despre vaccinul contra Papilomavirus uman, care previne dezvoltarea cancerului de col uterin la femei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

La momentul de față, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale supune dezbaterilor publice proiectul care vizează introducerea acestui vaccin drept unul obligatoriu. Grupul ţintă în 2019 vor fi fetele care au împlinit vârsta de 10 ani, născute în anul 2009, iar vaccinarea va fi una gratuită.

Anterior, autorităţile din domeniul sănătății au anunţat despre procurarea a 40.000 de doze de vaccin, cu 4,5 dolari fiecare, pentru a continua în 2019 campania de vaccinare a fetelor împotriva acestui virus. Vaccinul tetravalent Gardasil este produs de compania Merck din SUA.

Cursul de vaccinare constă din administrarea a două doze de vaccin, aplicate într-un interval de 6 luni una față de cealaltă. Preparatul previne infecția cu tulpinile HPV înalt oncogene 16 și 18, care cauzează 70-90% din cazurile de cancer de col uterin, dar și tulpinile 6 și 11, care provoacă 90% din verucile genitale, transmite tvrmoldova.md.

Totodată, vaccinul generează o imunitate încrucișată pentru cancerele provocate de tulpinile HPV 31, 33 și 45, care reprezintă alte 13% din cancere și oferă protecție și pentru bărbați.

În Republica Moldova cancerul de col uterin este una din formele cel mai frecvent diagnosticate de cancer în rândul femeilor.

Potrivit datelor statistice, zilnic, în Moldova, o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile una moare din cauza maladiei. De asemenea, peste 90% din cazuri sunt determinate de tipurile oncogene ale virusului Papilomavirus uman (HPV).

Articole asemănătoare

Back to top button