fbpx

studiu | Aproape 50% dintre părinţii copiilor care au acces la internet folosesc aplicaţii de control parental

Aproape jumătate dintre părinţii copiilor care au acces la internet folosesc aplicaţii de control parental pentru monitorizarea activităţii online a copiilor, potrivit unui studiu publicat luni, 28 decembrie, de firma de securitate Kaspersky, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, în ceea ce priveşte monitorizarea activităţii online a copiilor, peste jumătate (55%) dintre părinţi discută cu copiii lor despre obiceiuri digitale sănătoase, 48% dintre părinţi folosesc aplicaţii de control parental, iar 45% verifică istoricul de navigare al copiilor, se menţionează în cercetarea realizată de Kaspersky.

Cu toate acestea, aproape un sfert dintre respondenţi (23%) au încredere în copiii lor şi nu-i controlează în niciun fel în ceea ce priveşte activitatea digitală. Un număr de 60% dintre părinţi caută să controleze videoclipurile pe care copiii le vizionează, 56% dintre ei încearcă să controleze site-urile vizitate de copii, iar 52% încearcă să controleze jocurile pe care aceştia le joacă.

Aplicaţiile de control parental pot ajuta la filtrarea categoriilor de conţinut nedorit

Totodată, 49% dintre respondenţi doresc să limiteze pe parcursul zilei timpul petrecut de copii pe dispozitivele lor şi online. În acest context, 42% dintre părinţi permit copiilor să folosească dispozitive digitale doar sub supravegherea unuia dintre părinţi, iar 9% permit copiilor să folosească dispozitive digitale doar sub supravegherea unui membru al familiei.

În opinia a 87% dintre respondenţi, părinţii şi familia poartă principala responsabilitate pentru reglementarea comportamentului copiilor în spaţiul digital. Totuşi, peste un sfert (28%) dintre participanţii la sondaj consideră că profesorii şi şcolile ar trebui să facă acest lucru, iar 27% consideră că cei mici ar trebui să-şi asume responsabilitatea.

Astfel, 90% dintre părinţi au discutat cu copiii lor despre regulile de comportament online şi eticheta digitală şi doar o zecime din toţi respondenţii (10%) nu au abordat acest subiect cu copiii lor.

Vicepreşedintele pentru Consumer Product Marketing al Kaspersky, Marina Titova, a arătat că aplicaţiile de control parental pot ajuta la filtrarea categoriilor de conţinut nedorit.

„Datorită faptului că, în prezent, copiii folosesc smartphone-uri şi alte gadget-uri, de la cele mai fragede vârste, ei percep spaţiul digital ca pe ceva natural şi familiar – ca o plimbare. În acelaşi timp, spaţiul digital are şi propriile sale reguli de comportament sigur, pe care mulţi le învaţă încă din copilărie, cum ar fi să nu comunice cu străinii sau să nu meargă în locuri necunoscute. Părinţii pot face lumea digitală a copiilor lor mai sigură, ferindu-i de conţinut neadecvat şi ajutându-i să înveţe cum să fie în siguranţă într-un mediu digital, folosind diverse instrumente şi metode. De exemplu, adulţii pot încuraja anumite obiceiuri digitale în familie sau pot folosi aplicaţii de control parental, care pot ajuta la filtrarea categoriilor de conţinut dorite şi nedorite, precum şi la verificarea activităţii online a copilului”, a menţionat reprezentanta Kaspersky, citată în comunicat.

Recomandări pentru părinți, în contextul securității cibernetice a copiilor

Compania de securitate cibernetică recomandă părinţilor următoarele metode de asigurare a siguranţei online a copiilor:

  • părinţii să discute cu copiii lor scenarii şi exemple despre securitatea online;
  • instalarea unei aplicaţii de control parental;
  • părinţii să discute problema partajării excesive şi a confidenţialităţii datelor, atunci când copilul este un utilizator activ al reţelelor sociale şi partajează mult conţinut;
  • verificarea geoetichetelor de pe fotografii, pentru a se asigura că informaţiile confidenţiale nu apar în fotografii sau descrieri;
  • verificarea comentariilor de pe reţelele sociale.

Sondajul comandat de Kaspersky a fost realizat online de compania Sapio în septembrie 2021, pe 11.000 de respondenţi. A implicat adulţi care locuiesc cu copiii lor cu vârste cuprinse între 7-12 ani şi cu program complet de muncă.

Eşantionul a inclus 1000 de respondenţi din Marea Britanie, Franţa şi Germania; şi 500 din fiecare dintre următoarele: SUA, Turcia, Egipt, Brazilia, Columbia, Rusia, Africa de Sud, Malaezia, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Nigeria, Peru, Chile, Argentina şi Mexic.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button