fbpx

Raport ONU: Topul celor mai fericite state din lume. Pe ce loc se află Republica Moldova

Pierderile devastatoare de vieți omenești și incertitudinea tot mai mare pun lumea foarte mult pe gânduri, dar există o veste bună pentru umanitate: bunăvoința crește la nivel global, scrie CNN, citat de deschide.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Aceasta este una dintre concluziile cheie ale World Happiness Report, o publicație a Rețelei ONU de soluții pentru dezvoltare durabilă, care se bazează pe datele sondajului global de la oameni din aproximativ 150 de țări.

Marcând cea de-a 10-a aniversare, raportul analizează fericirea din întreaga lume. Și cu doi ani de date despre pandemia Covid-19 în cărți, raportul a descoperit ceva neașteptat.

„Marea surpriză a fost că la nivel global, într-un mod necoordonat, au existat creșteri foarte mari în toate cele trei forme de bunăvoință care s-a regăsit în sondajul Gallup World”, a declarat pentru CNN John Helliwell, unul dintre cei trei editori fondatori ai raportului. Donațiile către organizații de caritate, ajutorul unui străin și voluntariatul sunt toate în creștere, „în special ajutorul acordat străinilor în 2021, față de înainte de pandemie sau 2020 ”, a spus Helliwell, care este un profesor emerit la Vancouver School of Economics, Universitatea din British Columbia.

Și bunăvoința este cu siguranță cea mai importantă, deoarece lumea răspunde la invazia Rusiei în Ucraina. Dar înainte de a înțelege cum acest conflict din ce în ce mai global poate avea un impact asupra fericirii, să ne uităm la țările în care sentimentul a fost abundent în 2021.

Cea mai fericită națiune din lume este Finlanda

Pentru al cincilea an la rând, Finlanda este cea mai fericită țară din lume, potrivit clasamentelor World Happiness Report, bazate în mare parte pe evaluările vieții din sondajul Gallup World Poll.

Țara nordică și vecinii săi Danemarca, Norvegia, Suedia și Islanda au toate rezultate foarte bune la măsurile pe care le folosește raportul pentru a-și explica concluziile: speranță de viață sănătoasă, PIB pe cap de locuitor, sprijin social în perioade de necazuri, corupție scăzută și încredere socială ridicată, generozitate într-o comunitate în care oamenii au grijă unii de alții și libertatea de a lua decizii cheie în viață.

Danemarca se află pe locul 2 în clasamentul din acest an, urmată de Islanda pe locul 3. Suedia și Norvegia ocupă locul șapte, respectiv al optulea. Elveția, Țările de Jos și Luxemburg ocupă locurile 4-6, Israelul ajungând pe locul 9, iar Noua Zeelandă completând top 10. Canada (nr. 15), Statele Unite (nr. 16) și Regatul Unit (nr. 17) s-au clasat toate în primele 20.

Primele 20 țări din top-ul celor mai fericite țări din lume, ediția 2022

1. Finlanda
2. Danemarca
3. Islanda
4. Elveția
5. Olanda
6. Luxemburg
7. Suedia
8. Norvegia
9. Israel
10. Noua Zeelandă
11. Austria
12. Australia
13. Irlanda
14. Germania
15. Canada
16. Statele Unite ale Americii
17. Regatul Unit
18. Cehia (Republica Cehă)
19. Belgia
20. Franţa

Sondajele pe care s-a bazat clasamentul fericirii din acest an au fost efectuate cu mult înainte de invazia în Ucraina. Astfel Ucraina și Rusia se încadrează ambele în jumătatea inferioară a clasamentului mondial pentru fericire în raportul 2022, cu Ucraina pe locul 98 și Rusia pe locul 80.

R. Moldova se află pe locul 62 în top-ul celor mai fericite state din lume din 2022, urcând trei poziții. În raportul din 2021, R. Moldova s-a aflat pe locul 65.

 

 

Articole asemănătoare

Back to top button