fbpx

Povestea românului care a vizitat toate țările lumii, chiar și pe cele inexistente: Impresiile sale din Transnistria

Ciprian Enea, 49 de ani, consultant în turism, scriitor și jurnalist, se plimbă de când se știe. A dormit, a mâncat și s-a pozat în cele mai frumoase și în cele mai înfricoșătoare zone de pe pământ. El se autodescrie călător, nomad, om de condei, hachitos, rebel, romantic, șugubăț, antreprenor, familist și sută la sută tătic, scrie Vice.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Prima oară am vrut să fac turul celor șapte minuni ale lumii. A fost primul meu proiect, prima premieră națională. Mi-a plăcut foarte mult ideea asta de a face un top al celor șapte noi minuni ale lumii, inspirat de inițiativa apărută după distrugerea, în 2001, a statuilor lui Buddha de către talibani. Cred că ar trebui să atragem atenția lumii asupra valorilor de patrimoniu și astfel, nu doar să le includem în UNESCO și gata”, relatează românul.

„Mi-a venit ideea să fac un top cu cele mai frumoase 100 de destinații ale lumii. Vizitasem deja în jur de 70 de țări, aveam o listă cu sute de destinații – orașe, locuri exotice, plaje, locuri naturale cu lacuri sau cascade deosebite. Apoi, am vizitat încă 50 de țări cred și ajunsesem la circa o mie de locuri de văzut. Am făcut clasamentul cu ele și am constatat că nici așa ceva nu mai făcuse nimeni din România”, a adăugat Ciprian.

Acesta a vizitat chiar și Transnistria pentru ca să vădă ce-ar fi ajuns România dacă ar fi fost controlată de Rusia.

„Imediat cum am intrat în oraș, mi s-a părut wow și deprimant să văd diferența socială dintre nomenclaturiștii care s-a instaurat în acest teritoriu autonom și locuitorii simpli, de rând, care nu prea au legătură cu politica”, a punctat el.

„Viața aici e însă dominată de moguli locali, cum e Victor Gușan, patronul Sheriff, companie prin care domină absolut orice în această parte din lume, de la magazine alimentare și chioșcuri și până la bancomate, case de schimb valutar și, desigur, fotbal (…).

Inițial, planul era să merg la Moscova să mă văd cu o prietenă care a făcut Erasmus în România. Cum n-am mai putut ajunge în Rusia din cauza situației pandemice, m-am gândit că Tiraspolul e the next best thing. Pe lângă asta, Sheriff Tiraspol tocmai făcuse surpriză la Zagreb și se calificase în UEFA Champions League și urma să joace acasă cu fosta echipă „a lui” Mircea Lucescu, Șahtior Donețk, so there was that. Transnistria era în știri și toată lumea voia să știe ce e cu ea, iar eu am zis că o să descopăr pe pielea mea”, a adăugat românul.

Articole asemănătoare

Back to top button