fbpx

Nu ignora semnele! Ce spun unghiile despre sănătatea ta

Știai că unghiile pot dezvălui indicii despre starea ta generală de sănătate? O pată de alb aici, o nuanta roz acolo sau niște onduleuri sau umflături pot fi un semn de boală în organism, scrie andreearaicu.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

De asemenea, problemele la nivelul ficatului, plămțnilor și inimii pot apărea în unghiile tale.

Ce spun unghiile despre sănătatea ta!

Citeste in continuare pentru a afla ce secrete poti sa afli despre sanatatea ta. In cazul in care detectezi aceste semne, nu ezita sa mergi la medic!

Unghii albe

Unghiile albe, cunoscute si sub numele de leuconichie, descriu unghiile care sunt partial sau complet albe la culoare. Culoarea alba ar putea fi rezultatul mai multor lucruri, cum ar fi traumatisme, anemie, deficiente alimentare, boli de inima sau de rinichi sau chiar otravire.

Daca unghiile sunt albicioase in mare parte, cu margini mai intunecate, acest lucru poate indica probleme hepatice, cum ar fi hepatita. Analizeaza si daca degetele sunt galbene, icterice, un alt semn de probleme hepatice.

Unghii galbene

Una dintre cele mai frecvente cauze ale unghiilor galbene este o infectie fungica. Pe masura ce infectia se agraveaza, patul unghial se poate retrage, iar unghiile se pot ingrosa si sfarama. In cazuri rare, unghiile galbene pot indica o afectiune mai grava, cum ar fi o boala tiroidiana severa, o boala pulmonara, diabet sau psoriazis.

Unghii mov – albăstrui

Unghiile cu o nuanta albastruie pot insemna ca organismul nu primeste suficient oxigen. Acest lucru ar putea indica o problema pulmonara, cum ar fi emfizemul. Unele probleme cardiace pot fi asociate cu unghiile albastrui, de asemenea.

Unghii în valuri

Daca suprafata unghiilor este ondulata sau cu gropite, acesta poate fi un semn timpuriu de psoriazis sau de artrita inflamatorie. Decolorarea unghiei este frecventa, de asemenea, in aceasta afectiune, iar pielea de sub unghie poate parea rosiatica-maronie.

Unghii crăpate sau despicate

Ce spun unghiile despre sanatatea ta: Unghiile uscate, fragile, care se crapa sau se despica frecvent, au fost legate de bolile tiroidiene. Craparea sau despicarea combinata cu o nuanta galbuie este cauzata mai degraba de o infectie fungica.

Unghii umflate

Paronichia cronica este o afectiune care provoaca inflamatie, roseata, sensibilitate si umflaturi ale pliurilor pielii si ale tesuturilor din jurul unghiilor. Este de obicei rezultatul unor iritanti sau alergeni, dar poate fi cauzata de ciuperca Candida albicans, de alte infectii sau de psoriazis. De obicei, poate fi tratata cu steroizi, la recomandarea medicului.

Linii întunecate sub unghii

Aceasta decolorare a unghiilor se numeste melanonichie si este cauzata de pigmentul melanina. Exista mai multe cauze posibile, inclusiv cancerul de piele, infectii sau leziuni.

Unghii roase

Da, inclusiv muscatul unghiilor poate sa fie un semn de afectiune, chiar daca nu te asteptai! Sigur, poate sa fie doar un obicei vechi, dar in unele cazuri este un semn de anxietate persistenta care ar putea beneficia de tratament. Rosul unghiilor este, de asemenea, legat de tulburarea obsesiv-compulsiva. Daca nu te poti opri, merita sa discuti cu medicul.

Unghiile sunt doar o parte din puzzle. Desi modificarile unghiilor insotesc multe afectiuni, aceste modificari sunt rareori primul semn. Si multe anomalii ale unghiilor sunt inofensive. Totusi, daca te ingrijoreaza aspectul unghiilor tale, consulta medicul de familie sau un dermatolog.

Articole asemănătoare

Back to top button