fbpx

Medic, despre iodura de potasiu: E absolut interzis sa luam profilactic orice forma de iod

După amenințările făcute de Putin cu bombă nucleară și un posibil război nuclear, tot mai mulți oameni doresc să-și facă stocuri de iodura de potasiu, medicament despre care se spune că ar proteja împotriva radiațiilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Aceste pastile nu se iau preventiv, avertizează medicii. De asemenea, nu se iau de oricine, așa cum s-a întâmplat și în cazul accidentului centralei de la Cernobîl. Efectele adverse sunt deosebit de grave!

Medic, despre administrarea iodurii de potasiu. De ce este periculoasă dacă este luată preventiv

„Nu este atitudine corectă, pentru că facem exact cum am făcut stocuri de plaquenil, de mai știu eu ce medicamente din Republica Moldova, de multe medicamente pe care niciunul dintre noi nu le-am folosit în timpul pandemiei, și acum expiră, exact așa se va întâmpla și cu potasiul. Iodura de potasiu este indicată doar în cazul unui accident nuclear. Eu am trăit accidentul nuclear de la Cernobîl, când nu am primit iodura de potasiu pentru că ieșisem din vârstă de sub 18 ani și au primit copiii și militarii și știu exact despre ce este vorba.

În cazul în care se va întâmpla, ceea ce nu ne dorim deloc, un accident nuclear sau un accident de la una dintre centralele nucleare, atunci evident că va fi indicat să se ia iod, dar în mod sigur există o soluție națională pentru asta, nu trebuie să ne-o procuram noi acasă și să stăm cu medicamente de care nu avem nevoie.

Este foarte, foarte…. nu contraindicat, este absolut interzis să luăm profilactic orice formă de iod în dozele care trebuie să blocheze tiroidă”, a declarat pentru news.ro Corina Neamțu, medic primar endocrinolog și doctor în științe medicale.

Farmaciștii, tot mai des întrebați de pastilele cu iodura de potasiu

În același timp, în farmacii, tot mai mulți oameni întreabă despre pastile. Doresc să le ia preventiv, sau să le aibă în casă în caz că au nevoie.

„Săptămâna trecută a început să crească cererea de comprimate de iod, iar în ultimele zile cred că unul din două telefoane…oamenii întreaba de iodura de potasiu. Majoritatea nici nu știu ce este, pentru ce se ia, cum se administrează, știu doar că trebuie să fie în casă. Asta ar fi primul pericol, orice, dar să fie în casă, pentru că așa am auzit că este bine.

În mod normal, ar trebui să existe de la autorități o avertizare că este nevoie de o cerere de comprimate de iod, trebuie anunțat cum se ia și când se ia.

Acest iod are că scop să umple glanda tiroidă cu iodul normal din iodura de potasiu astfel încât în caz de accident nuclear acei ioni de iod radioactivi să nu se acumuleze în glanda, iar în timp asta să ducă la cancer tiroidian.

Citește continuarea pe acasa.ro.

Articole asemănătoare

Back to top button