fbpx

Lucruri pe care nu trebuie să le faci niciodată când călătorești în Turcia

Dacă mergeți în Turcia ca turist, există câteva reguli de bună purtare care țin de tradițiile locale sau obiceiurile musulmanilor. Acestea sunt câteva dintre lucrurile pe care ar fi bine să le evitați să le faceți, ca oamenii să nu se uite ciudat sau să îi jigniți.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Întâlnirea și salutul

Dați mâna cu toți cei prezenți – bărbați, femei și copii – la o întâlnire de afaceri sau socială. Strângeți mâna mai întâi celor mai în vârstă. Strângeți din nou mâna la plecare. Este obișnuit ca bărbații și femeile turcești să se sărute pe obraz când se întâlnesc și se despart.

Limbajul trupului

„Da” este o ușoară mișcare a capului în jos. „Nu” este o ușoară mișcare a capului în sus. Turcii au, în general, o zonă mică de spațiu personal și pot sta mai aproape decât sunt obișnuiți majoritatea străinilor.

Nu îndreptați niciodată talpa piciorului spre o persoană

Turcii, dintre care majoritatea sunt musulmani devotați, pot evita să se uite în ochii dumneavoastră, într-o manifestare de comportament umil. Nu stați cu mâinile în șolduri atunci când vorbiți cu alte persoane, în special cu persoanele mai în vârstă sau cu superiorii, și nu vă puneți mâinile în buzunare. În Turcia, punerea degetului mare între primele două degete este echivalentă cu ridicarea degetului mijlociu. Semnul „O.K.” în Turcia înseamnă că cineva este homosexual.

Cultura corporatistă

Turcii iau foarte în serios punctualitatea la întâlnirile de afaceri și se așteaptă ca și dumneavoastră să faceți la fel; sunați cu o explicație dacă întârziați. Considerația, politețea, respectul și curtoazia sunt foarte importante pentru turci. Dați mâna cu fiecare persoană la sosirea la un birou. Atunci când vizitați o fabrică, dați mâna cu toți lucrătorii la sosire și din nou la plecare. Turcii se angajează în discuții de politețe înainte de a începe discuțiile de afaceri.

Mese și divertisment

Fiți punctual la o cină. Ora 19:00 înseamnă ora 19:00. Afacerile pot fi discutate oricând în timpul mesei, dar trebuie să vă faceți o idee de la partenerul de afaceri. Unii turci care sunt nu musulmani beau alcool, dar turcii care sunt musulmani stricți nu o fac niciodată. Gazdele se vor aștepta, probabil, să mâncați foarte mult și s-ar putea simți jignite dacă nu o faceți. Când terminați de mâncat, nu lăsați mâncare în farfurie și puneți cuțitul și furculița una lângă alta în farfurie. Dacă invitați pe cineva la cină, plătiți nota de plată. Îmbrăcăminte Pentru afaceri, bărbații ar trebui să poarte costume conservatoare sau o haină casual și cravată. Pe vreme foarte caldă, bărbații pot merge fără sacou, dar poartă totuși cravată. Femeile ar trebui să poarte costume din două piese- pantaloni largi sau fustă și bluză, rochii și tocuri. Evitați fustele scurte, bluzele decoltate sau pantalonii scurți.

Cadouri

Întotdeauna aduceți gazdei un cadou atunci când sunteți invitat în casa cuiva. Nu aduceți un cadou care este prea somptuos.  Oferiți: flori (trandafiri sau garoafe), bomboane, ciocolată, vin (dacă gazda bea). Nu oferiți alcool dacă nu sunteți sigur că gazda dvs. bea. Nu vă așteptați ca gazda dvs. să deschidă un cadou atunci când îi este prezentat. Nu oferiți cadouri prea personale.

Sfaturi utile

Turcii pun chiar și cunoscuților ocazionali întrebări pe care alții le consideră foarte personale (vârstă, salariu etc.). Cu toate acestea, nu puneți astfel de întrebări personale până când nu s-a stabilit o prietenie. Femeile străine sunt foarte binevenite și acceptate în Turcia, însă ele ar trebui să se conformeze etichetei cu privire la îmbrăcăminte și să nu poarte haine care să fie foarte revelatoare.

Articole asemănătoare

Back to top button