fbpx

foto, video | Un film regizat de un moldovean, premiat la un festival internațional: Cea mai delicată situație a fost când a trebuit să sedăm un pui de căprioară

Filmul „Cadoul”, regizat de moldoveanul Dumitru Grosei, a fost premiat cu titlul Pan-Hellenic Distribution Award în cadrul Big Bang International Short Film Festival 2019 – Romanian Short Film Panorama, care a avut loc în Atena, în perioada 7-9 iunie 2019.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Premiul constă într-un contract de distribuție în Grecia cu acoperire națională pentru următorul sezon (2019-2020), în rețelele de cinematografe: „Studio Art Cinema”, Cinema „Mikrokosmos”, precum și în sălile Federation of Greek Cinema Clubs (F.G.C.C.) care are peste 20 de săli bine dotate tehnic în toată Grecia.

Filmul a mai fost selectat să participe și în faza a doua a concursului – Audience Award, a cărui premiu va consta în 300 de euro și într-un alt contract de distribuție pe sezonul 2020-2021, în toată Grecia, în aceleași rețele de cinematografe.

Regizorul moldovean Dumitru Grosei ne-a mărturisit că realizarea filmului nu a fost atât de simplă pe cum par unele secvențe. La fel, actorii și echipa din spatele camerelor video au făcut mai multe sacrificii pentru a duce la bun sfârșit producția.

„Am avut mai multe dificultăți cu acest film, dar cea mai delicată situație a fost când a trebuit să sedăm un pui de căprioară pentru a o putea filma”, ne-a spus Dumitru.

Deși este mai puțin cunoscut de moldoveni și mai mult știut de străini, „Cadoul” se deosebește de alte filme, străine sau autohtone, în primul rând pentru că este o viziune personală a regizorului, este un film de autor, mai spune Grosei.

Acum, regizorul moldovean muncește pentru a scoate pe ecrane alte două producții: un lungmetraj documentar care este aproape de finalizare și un lungmetraj de ficțiune. Până atunci, însă, speră ca cinematografia din țară să cunoască un nou avânt.

„În Moldova cinematografia are viitor doar dacă Parlamentul va accepta o modificare importantă în Legea Cinematografiei, prin care se va permite înființarea Fondului Cinematografic, care va permite colectatrea printr-un mecanism legal de la agenții comerciali a unui buget decent, de minimum 10.000 000 euro”, precizează Dumitru Grosei.

De mneționat că, până acum, filmul „Cadoul” a acumulat 30 selecții oficiale, 3 nominalizări și 3 premii la diverse festivaluri internaționale de film. De asemenea, a avut contract de distribuție la o televiziune din țară, precum și la alte televiziuni și platforme VOD din România, Italia și Australia.

Amintim că pentru regizorul Dumitru Grosei acesta este al treilea premiu. La începutul lunii iunie el a mai câștigat alte două premii: „Gagara de Aur” la cea de a XXIII-a ediție a Festivalului Internațional de Film și TV „TO SAVE AND PRESERVE” cu filmul „Reîntoarcerea” și „Cel mai bun scenariu” cu proiectul cinematografic „Ionel și Maricica” la International Film Festival Golden Frame din Kharkov, Ucraina.

Articole asemănătoare

Back to top button