fbpx

foto, video | Epopeea brazilor de Crăciun. Cum au evoluat pomii din capitală în ultimii 11 ani

Bradul de Crăciun inaugurat anual în centrul Chișinăului a reprezentat întotdeauna subiect de discuții. Totodată, a fost deseori criticat pentru aspectul său. Ba că nu are destule crengi, ba cel din anul precedent arăta mai bine. Frumoși, urâți, naturali sau artificiali, discuțiile ar putea continua la nesfârșit. ZUGO te invită să faci o călătorie în timp, pentru a-ți aminti de pomii de Crăciun din ultimii 11 ani.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

2011 – Era bradului „mai frumos ca la Bruxelles”

Bradul de Crăciun din anul 2011 a fost adus tocmai din satul Bozieni, raionul Hîncești. Avea o înălțime de circa 25 de metri. Primăria a scos atunci din buzunare 11.000 de lei pentru a-l aduce în centrul capitalei.

Ceea ce-l face cu adevărat special este afirmația edilului de Chișinău din acea perioadă, Dorin Chirtoacă, care a declarat că „bradul din Chișinău este mai frumos decât cel din Bruxelles”.

Foto: diez.md

2012 – Bradul „Mărțișor”

Bradul din 2012 nu a făcut drum lung până în Piața Marii Adunări Naționale. Pomul fusese tăiat din curtea unui locuitor al Chișinăului. Mai micuț decât anul precedent, acesta măsura 20 de metri înălțime și avea 50 de ani. A fost împodobit cu 800 e globulețe roșii și albe, alese de chișinăuieni. Totodată, era luminat de 5 kilometri de ghirlande.

Foto: Captură Youtube

2013 – Bradul de la Coșernița

Bradul anului 2013 a fost adus din curtea unui locuitor din satul Coșernița, raionul Criuleni. Avea 18 metri și vârsta de 40 de ani când fusese tăiat. Municipalitatea a plătit 15.000 de lei, iar transportul a costat la fel – 15.000 de lei.

Foto: diez.md

2014 – Bradul de la Poșta Veche

În 2014, Chișinăul a avut parte de un brad natural, tăiat din curtea unui agent economic din cartierul Poșta Veche, sectorul Rîșcani. Mai tinerel decât cel din anul precedent, bradul anului 2014 avea 35 de ani. Deși mai mic ca vârstă, a fost mai înalt ca înaintașul său, având 20 de metri.

Potrivit Primăriei, pomul a fost împodobit cu 1200 de globuri și peste 2 kilometri de ghirlande.

Foto: diez.md

2015 – Bradul de lângă Arcul de Triumf

În acel an, Primăria a anunțat că nu va cumpără un brad, ci va împodobi unul din preajma Arcului de Triumf. De menționat că atunci, în Piața Marii Adunări Naționale aveau loc proteste.

Foto: Buburici

2016 – „Bradul cel Urât”

Pomul de sărbători din anul 2016, fusese tăiat din gospodăria unei familii din satul Vasieni, raionul Ialoveni. Bradul avea 37 de ani și 17 metri înălțime. Primăria a plătit pentru brad suma de 15.000 de lei.

Bradul a stârnit multe discuții. Cetățenii au remarcat că pomul nu avea o structură uniformă și multă lume l-a apreciat drept fiind urât.

Foto: agora.md

2017 – Epopeea celor doi brazi

Chișinăul a avut în 2017 doi brazi. Primul s-a dovedit a nu fi demn de titlul „bradul anului”. Pomul s-ar fi deteriorat în timpul transportării din Ucraina în Republica Moldova. Ulterior, a fost tăiat un alt brad din curtea unei foste grădinițe din sectorul Botanica.

Noul brad a fost plătit din banii proprii ai primarului interimar de atunci, Silvia Radu.

Foto: Colaj ZUGO

2018 – Primul brad artificial

În 2018 pentru prima dată este instalat un brad artificial. Acesta avea 20 de metri înălțime.

Foto: Colaj ZUGO

2019 – Ultimul brad din Piața Marii Adunări Naționale pentru următorii trei ani

Același brad artificial din 2018 este instalat și în 2019. Este pentru ultima dată când Pomul de Crăciun a fost amenajat în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) – până în 2022 când revine în PMAN.

Foto: Colaj ZUGO

2020 – Bradul care îți urează „Sărbători fericite”

Din nou, același brad din anii 2018 și 2019, dar amenajat în altă locație. În anul 2020, pomul a fost amplasat în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”.

Foto: unica.md

2021 – Bradul „cuprins” de luminițe

Pentru al doilea an consecutiv, bradul de Crăciun este amplasat în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. Pomul a avut parte de o inaugurare pe cinste. Evenimentul a avut loc pe 1 decembrie.

Foto: Ion Ceban

2022 – Principalul brad din Chișinău revine în PMAN

După cum deja ne-am obișnuit, în centrul capitalei a fost instalat același brad artificial pe care l-am văzut în ultimii patru ani. În acest an însă revine la locul de odinioară – Piața Marii Adunări Naționale. În jurul bradului a fost amenajat și Târgul de Crăciun. La fel ca și în anii precedenți, pomul de Crăciun al Chișinăului a purtat straie roșii și argintii.

Foto: Colaj ZUGO

Care este bradul tău preferat?

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button