fbpx

foto | Suntem un #NeamPornit să descopere locuri frumoase! Încă un pic și vom putea vizita aceste 50 de obiective turistice din Moldova

Moldova ascunde multe locuri frumoase și deocamdată puțin explorate. Așadar, ZUGO se alătură campaniei #NeamPornit și vă recomandă 50 de obiective turistice pe care le puteți vizita acasă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Nu stați pe gânduri, ci începeți să vă faceți planuri de călătorii. Imediat ce se termină criza, pregătiți rucsacul, luați oamenii dragi de mână și porniți în escapade pe drumurile țărișoarei noastre.

Cetatea Soroca

Pe vremuri, cetatea stătea la straja țării și „urmărea” să nu năvălească tătarii, iar astăzi veghează la hotarul dintre două regiuni ale Moldovei, una dintre care nu este recunoscută oficial.

Foto: noi.md

Mănăstirea Japca

Printre pădurile dese și pantele abrupte ale Nistrului se ascunde unica mănăstire care nu a fost închisă în perioada comunistă. Legendele mai spun că în zonă erau cândva podgoriile imense ale unui om bogat, iar vinul ar fi avut un gust specific.

Foto: moldnova.eu

Vadul Rașcov

Locurile pitorești îți vor tăia respirația, iar aerul curat și frumusețea naturii te vor umple de energie și inspirație. Aici vei vedea peisaje fabuloase, păsări rare și cărări pline de flori. Pe lângă peisajul care se va deschide de la înălțime, aici puteți observa ruinele unei biserici vechi, dar și un monument istoric numit „Podul Dracului”. La fel, mai aveți șansa să descoperiți peșteri și chilii rupestre, care se pare că erau locuite de călugări pe vremuri.

Foto: jc.md

Cheile Butești

Un defileu străpuns de grote şi peşteri. Se consideră că acestea au adăpostit animale și oameni în vechime, aici fiind depistate rămășițe de tigri, lei, urși rinoceri și chiar mamuți.

Cheile Butești/ foto: elenabraga.com
Cheile Butești/ foto: travelblog.md

Stejarul lui Ștefan ce Mare

Legendele spun că aproximativ cu 700 de ani în urmă, Ştefan cel Mare a dus o luptă grea cu tătarii în acele locuri. Potrivit obiceiului, după fiecare bătălie câștigată, domnitorul înălța o biserică sau o mănăstire. Așadar, Ștefan a construit o biserică de lemn la marginea satului, lângă un stejar tânăr, sub care s-ar fi odihnit după ce și-a doborât dușmanii.

Foto: moldovenii.md

Muzeul Pâinii

Servește un ceai din ierburi cu cozonaci făcuți pe vatră și fă cunoștință cu vestita bunică de la Văleni, cunoscută în toată lumea după ESC.

Foto: travelblog.md

Suta de Movile

Rezervație naturală situată paralel cu lunca Prutului. Potrivit estimărilor, aici se găsesc peste 3500 de dealuri ovale sau alungite. Cel mai înalt este situat la răscrucea a trei drumuri, are o înălţime de 30 de metri şi se numeşte „Movila Ţiganului”. Conform unor legende, în timpurile vechi aici ar fi avut loc bătălii crâncene, iar ostașii au ridicat movilele după ce și-au înmormântat camarazii.

Suta de Movile/ foto: ecology.md

„Casa Dorului” de la Văleni

Așează-te la războiul de țesut și încearcă să prinzi această artă, vezi cum se gătea mâncarea pe cotlon și admiră costumele tradiționale de peste 100 de ani.

Foto: Eco Village Valeni via Facebook

Mănăstirea Rudi

Amplasată în mijlocul Codrilor, aceasta este o oază de liniște și pace. Legendele spun că a fost construită de Grigore Ghică, după ce pe această moșie ar fi fost tratat de o boală grea cu struguri, must și vin vechi.

Foto: crestinortodox.md

Valul lui Traian

Este un monument de istorie și arheologie de importanță internațională, situat la ieșirea din satul Vadul lui Isac și a fost construit în secolul II î. Hr., pentru a proteja frontierele de nord-est ale Imperiului Roman.

Foto: heymoldova.md

Pădurea Domnească

Pădurea Domnească – locul îndrăgit de vânătoare al domnitorilor. Cândva, zona aparținea județului Iași, iar documentele vechi spun că prima rezervație a fost creată aici încă de Alexandru cel Bun. „Pădurea Domnească” cuprinde zimbrăria, dar și „Țara Bâtlanilor”, locul unde pot fi admirate mai multe păsări de baltă care își fac cuiburi pe stejarii seculari.

Pădurea Domnească/ foto: dorinachirilov.wordpress.com

Peștera Morților

  • Aceasta se află sub cimitirul satului Rudi și are peste 76 de metri. Localnicii însă cred că ea este mult mai lungă și ajunge până la apele Nistrului, doar că nimeni nu a putut să pătrundă acolo atât de adânc.
Foto: stiri.md

Cărarea și salcia lui Petru Rareş

Legendele spun că la Văleni se găsește cărarea pe care Petru Rareș mergea cândva după pește. Tot aici, potrivit localnicilor, este o salcie sub care se odihnea domnitorul. Anume în acest loc alaiul trimis de boieri i-ar fi spus că a preluat scaunul.

Foto: luncaprutuluidejos.md

Orheiul Vechi

Locul este preferat atât de turiști, cât și de cei de acasă. Admirați natura, încercați să observați dacă își schimbă canionul culorile pe parcursul zilei și neapărat faceți o plimbare pe străduțele din Butuceni, salutați localnicii și prindeți capăt de vorbă ca să aflați cât mai multe.

Foto: travel.md
Foto: tripadvisor.com

Lumânarea Recunoştinţei

Este cea mai importantă construcție din istoria modernă a Moldovei, edificată în 2003-2004. Monumentul are o înălţime de 29,5 metri, aflându-se la 647 de trepte depărtare de Nistru.

Foto: ioanmosnegutu.info

Rezervația Rudi-Arionești

Se află la aproximativ 10 kilometri de Otaci și cuprinde locuri și peisaje naturale unice. Dacă intrați în pădure, puteți să descoperiți mai multe izvoare cu apă rece și cristalină.

Foto: Wikipedia

Dealul Romilor de la Soroca

Case asemeni Teatrului Bolishoi din Moscova, castele care au cupole aurite, femei îmbrăcate pestriț și bătrâne care vor insista să vă ghicească în palmă – pe toate le găsiți aici.

Foto: calatorie.md

Biserica veche din satul Vorniceni

Monumentul este înscris în lista edificiilor de importanță națională, iar unele surse spun că acesta ar fi fost construit în jurul anului 1697. Construcția are forma unei corăbii, este construită din lemn și tencuită, iar în interior s-ar păstra câteva icoane vechi.

Foto: moldovenii.md

Peștera Bechir

Potrivit unei legende, câteva secole în urmă aici locuia un călugăr pustnic. În fiecare duminică acesta apărea în faţa mulţimii adunate în valea defileului și citea predici. Actualmente, locul reprezintă una dintre cele mai curioase atracții turistice din Moldova.

Foto: soroca.org

Dealurile de la Năslavcea

Admirați cadrul natural unic, vedeți Nistrul de la înălțime, descoperiți moara de apă datată cu anul 1506 și faceți cât mai multe fotografii de pe dealurile abrupte.

Foto: moldovenii.md

Peștera Surprizelor

Ascunsă într-o fâșie de pădure de la marginea orășelului Criuleni, peștera a fost descoperită în anii 1970. Aceasta este a doua ca mărime în Republica Moldova, după peştera Emil Racoviţă, iar pentru a o străbate, speologii amatori pot parcurge ore în șir tunelurile.

Foto: visit.md

Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni”

  • Obiectivul se află la circa 40 de kilometri de capitală. Acesta a fost ridicat în amintirea eroilor căzuți în timpul operațiunii Iași-Chișinău.
    Foto: travel.md

Casa – muzeu Constantin Stamati

  • Aflați mai multe despre viața scriitorului, despre festivalul care se organizează anual aici, dar și despre istoria localității Ocnița.
Foto: edit.ocn.md

Fântâna Cadânei

Descoperiți legenda care spune că aici a început bătălia de la Lipnic, vizitați Clopotul Memoriei, dedicat victoriei lui Ștefan cel Mare, și aflați de ce locul se numește Fântâna Cadânei.

Foto: fantanacadanei.wordpress.com

Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din satul Călărăşăuca

Ascultați trilurile păsărilor, deveniți una cu natura, savurați liniștea locului și adunați inspirație în mijlocul pădurii seculare.

Foto: ortodoxia.md

Ferma de struți de la Bardar

Ferma de struţi de la Bardar prezintă interes deosebit pentru turiştii moldoveni, dar şi pentru cei din afară. Aici poți admira cai sălbatici, ponei, păuni, fazani, lebede negre, răţuşte şi şoimi.

Foto: calatorie.md

Plajele exotice din satul Hlinaia

Datorită separării afluentului Turunciuc de râul Nistru, s-au format mai mult de 17 plaje virgine cu nisip alb, a căror lungime variază de la 15-20 până la 100 de metri.

Foto: visit.md

Izvorul Jeloboc

Jeloboc curge în apropiere de Răut, pe un deal abrupt și stâncos. Acesta are cel mai mare debit din Republica Moldova și este unul dintre cele mai puternice izvoare din Europa.

Foto: moldovenii.md

Conacele din raionul Orhei

În raionul Orhei sunt amplasate câteva conace, cel mai cunoscut aparținând cândva familiei Lazo. Acesta se află în satul Piatra și este orientat spre valea râului Răut. La fel, tot în Piatra se află și conacul familiei Bagdasarov, iar la Ivancea găsiți conacul Balioz, care include un parc de șapte hectare și Muzeul Meșteșugurilor Populare.

Foto: Agentia de Inspectare si Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova via Facebook
Foto: moldova.org

Goian – satul de pe peninsulă

Satul le oferă vizitatorilor un peisaj pitoresc și un aer proaspăt de pădure, iar faptul că Goian se află în inima rezervației naturale Iagorlâc, unica rezervație din Transnistria, este un motiv în plus pentru a fi vizitat.

Foto: visit.md

Casa-muzeu „Alexandru Donici”

Se află în localitatea cu același nume și reprezintă locul unde s-a născut fabulistul. Complexul cuprinde biserica „Adormirea Maicii Domnului”, mormintele de familie, dar şi izvorul Stânca.

Foto: adevarul.ro

Arcul Geodezic Struve;

Reprezintă o rețea formată din 34 de puncte de observație, care se întind pe o distanță de 2820 de kilometri. În raionul Soroca. Arcul este amplasat chiar într-o livadă de lângă traseul spre Otaci. Acesta este unicul monument din țară inclus în Patrimoniul UNESCO.

Foto: moldovenii.md

Muzeul lui Cazacu;

  • Este impresionant, dar necunoscut de turiști. Aici se găsesc zeci de obiecte vechi, adunate ani la rând, de la icoane până la arme de pe vremurile domnitorilor.
    Foto: orheianca.eu

Toltrele Prutului

  1. Monumentul natural reprezintă lanțuri de stânci, constituite din schelete de organisme marine din mările tropicale de acum 20 de milioane de ani. Acestea au aceeaşi geneză ca şi marele lanţ coralier din Australia.
    Toltrele Prutului/ Foto: prospect.md

Manuc Bey

Este amplasat în orașul Hîncești și include Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Clădirea contesei, Castelul de vânătoare, Turnul de veghe, iar unele clădiri din cadrul complexului au fost proiectate de celebrul arhitect Alexandru Bernardazzi. 

Foto: edusoft.ro

Muzeul Satului

Este un muzeu în aer liber, amplasat la periferia sudică a Chișinăului. A fost inaugurat în 1995, având drept scop reconstituirea satului basarabean din sec. XVIII–XIX. Complexul muzeal se află în construcție de mai mult timp, având până în prezent doar un singur monument: o biserică din lemn construită în anul 1642 și adusă din raionul Telenești pentru a fi restaurată și salvată de intemperii.

Foto via Flickr

Parcul Țaul și conacul Pommer

Conacul lui Andrei Pommer este un monument de arhitectură de importanță națională din satul Țaul, raionul Dondușeni, construit la începutul secolului al XX-lea. În perioada țaristă acolo a fost sădit cel mai mare parc din Basarabia.

Foto: nordnews.md

Saharna

Unul din cele mai vechi așezăminte monahale din Moldova. Pe lângă obiectivele laice, curioșii pot explora un cadru natural unic până a ajunge la celebra cascadă.

Foto: itinari.com

Țîpova

Legendele spun că aici ar fi avut loc o cununie secretă a lui Ștefan cel Mare. La fel, unii specialiști consideră că în zonă se află vechile altare ale strămoșilor noștri și chiar mormântul lui Orfeu.

Foto: goadventure.md

Mănăstirea Căpriana

Conform unei legende, Ștefan cel Mare a fost cel care a ales locul mănăstirii după ce a câștigat o bătălie. De mai mulți ani locașul reprezintă unul dintre locurile îndrăgite de pelerini și turiști.

Foto: aerotourmd.com

Vinăriile

Cu toții știm că producerea vinului este o artă națională în Moldova. Așadar, vinăriile mai mici sau mai mari sunt îndrăgite de cei dornici să cunoască istoria culturii vinicole din Moldova și să guste băutura și mâncarea tradițională.

Foto: nataalbot.md

Muzeul de Etnografie și Istorie din Ciuciuleni

Aici poți descoperi obiecte de lut, lemn, metal, piatră, piele, haine, încălțăminte, obiecte de cult ș.a. Muzeul este împărțit în câteva săli, fiecare cu o tematică specifică.

Foto: gurez.md

Curtea Domnească a lui Alexandru Lăpușneanu

Lăpușna este una dintre cele mai vechi așezări din Moldova, aici fiind cândva amplasată și Curtea Domnească a lui Alexandru Lăpușneanu. Aceasta nu s-a păstrat, autoritățile au încercat să o reconstruiască, însă lucrările au fost stopate din cauza lipsei banilor.

Conacul din Mândâc, Drochia

Clădirea era cândva înconjurată de un parc cu o suprafață de 16 hectare, trei lacuri, o moară de apă, alei, terase, o baie și alte anexe gospodărești, un beci cu trei camere, o mansardă și cinci intrări în conac, precum și cavoul familiei Oganovici.

Foto: gliadrochiană.info

Lacul Beleu

Aici puteți admira un cadrul natural unic, descoperi specii rare de păsări sau animale și surprinde apusuri fermecătoare.

Foto: moldova.org

Muzeul Fermierului din satul Cotova

Muzeul găzduiește peste 2000 de exponate. Acesta a fost vizitat deja de turiști din mai multe țări, dar este admirat și de localnici.

Foto: publika.md

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni

Este un monument arhitectural care datează din anul 1763. Acesta reprezintă unicul edificiu din spațiul est-carpatic amplasat sub nivelul solului.

Foto: publika.md

Articole asemănătoare

Back to top button