fbpx

foto | Istorie prin artă. Un moldovean pictează pe un perete din Timișoara Unirea Basarabiei cu România

După zeci de picturi pe pereții din Moldova, artistul Alexei Luca a trecut pe cealaltă parte a Prutului, pentru a participa la un proiect organizat de studenții basarabeni din Timișoara.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pictorul desenează pentru prima dată un perete din orășelul românesc, dar chiar și așa, acesta a încercat să dea cât mai mult sens lucrării sale. Imaginea murală reprezintă un moment istoric, ziua Unirii Basarabiei cu România și poartă numele simbolic de „Dansuri” (Dansul Unirii).

„Am vrut să reprezint România Mare și sunt zece personaje, adică zece teritorii care au fost unite, băieți și fete care dansează o horă în haine naționale, portul național după regiunea teritoriilor, și crează dansul unirii. Eu dacă sunt din Moldova am vrut să fac o unire, e o temă tare interesantă și am vrut să o redau cumva”, spune Alexei Luca, într-un interviu pentru jurnaliștii români.

Lucrarea este făcută cu ocazia Festivalului Cultural Zilele Basarabiei, care este sărbătorit cu fast la Timișoara prin diverse manifestații organizate de studenții moldoveni din oraș. În centrul municipiului de pe Bega are loc un târg al meşterilor populari, care va fi deschis până pe 30 martie, ultima zi a evenimentului. Sărbătoarea se va încheia cu un concert în Piaţa Libertăţii, susţinut de Mark Stam, The Glimpse, The Wax Road şi Adriana Onceanu.

Alexei Luca este autorul celui mai lung Street Art din Republica Moldova, ce are o lungime de aproximativ 400 de metri, îmbinând arta vizuală cu lectura şi poezia. De asemenea, pictorul a decorat numeroase stații și pereți din țară, inclusiv și un perete al școlii din satul natal.

Articole asemănătoare

Back to top button