fbpx

foto | Cum este să fii studentă în Franța și să colaborezi cu reviste precum Elle Magazine și Figaro. Nelly Mihailov, despre pasiunea pentru jurnalism

„Decizia de a urma o facultate peste hotarele țării a fost una dintre cele mai bune și oportune pe care mi-am asumat-o până astăzi” – cu această afirmație a început Nelly Mihailov, o tânără originară din R. Moldova, să ne povestească despre viața ei de studentă din Franța.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Dinamică, creativă, ambițioasă și sociabilă, Nelly a știut de mică că jurnalismul este ramura în care se regăsește, iar rezultatele nu au ezitat să se contureze.

„În momentul în care te înconjori, te inunzi zilnic de o profesie și nu te plictisești, ci din contra, cu cât trece timpul cu atât mai entuziast devii, înțelegi că aceasta este vocația ta, că această activitate te alimentează și îți aduce satisfacție”, spune Nelly.

În prezent, tânăra moldoveancă este studentă la Universitatea „Paris-Saclay”, Facultatea „Comunicare politică și Dezvoltarea organizațiilor”. Aceasta urmează masterul cu un program cu alternanță, asta însemnând că are posibilitatea să îmbine studiile cu munca salariată. Așadar, Nelly a optat pentru alegerea unei întreprinderi orientate spre domeniul ei de suflet – jurnalismul.

„Am căutat să activez în cadrul unei întreprinderi creative, unde fiecare zi se deosebește de precedenta, unde aș putea la maxim să interacționez cu persoane influente din domeniu. Am fost selectată în urma unui dosar de copywriting, content vizual și interviu. Astfel mă ocup de tot ce ține de comunicarea internă și externă (scrierea articolelor, comunicatelor de presă, relații cu publicul, rețelele de socializare etc.) a unui studio de înregistrări de podcast-uri ”Make Some Noise”. Am marele noroc să colaborez cu o jurnalistă bine cunoscută în Paris, cu ani de experiență în spate, care a decis să își orienteze cariera spre producerea de podcasturi pentru cei care își doresc să se lanseze în această aventură. Marea majoritate a clienților sunt portaluri media recunoscute cum ar fi Elle Magazine, Figaro, France Dimanche, CMI France etc.

Consider că am o oportunitate dublă extraordinară: să mă aflu într-un mediu de jurnaliști profesioniști, dar și să practic comunicarea digitală pentru a contribui la dezvoltarea și notorietatea unei întreprinderi”, afirmă tânăra.

Creativitate și imaginație – două calități necesare pentru un tânăr specialist

„Aceste două calități te fac un tânăr specialist cu o viziune unică, originală și personalizată, or asta este cel mai apreciat lucru atunci când trebuie să creezi conținut. Cred că este valabil atât pentru jurnalism, cât și pentru marketing”, a adăugat Nelly.

„Deschiderea la minte a profesorilor și libertatea gândirii – ceva ce din păcate nu avem încă în instituțiile și în societatea de la noi din țară”

Am întrebat-o pe Nelly și despre diferențele dintre sistemul de învățământ din R. Moldova și cel din Franța.

„Nu pot să compar cu sistemul de învățământ din Republica Moldova pentru ca nu am învățat niciodată la o universitate din Republica Moldova, însă pot să spun că studiile de licență în ansamblu (cursurile, seminarele, activitățile, proiectele etc.) m-au învățat să renunț la o gândire limitată în termeni de comunicare și posibilitățile domeniului, am căpătat și mi-am dezvoltat un simț analitic și critic de care sunt mândra astăzi și pe care nu-l aveam acum 4 ani, dar nu în ultimul rând, am dezvoltat o anduranță incredibilă în urma faptului că am fost supusă bilingvismului, stresului de demenaja într-un loc necunoscut, de a însuși o cultură exact paralelă cu a mea, de a-mi organiza eficient timpul sau chiar singurătăți, de ce nu.

Ulterior am învățat să fac din cele din urmă un atu, o motivație proprie care să lucreze în termenii mei astfel încât să reușesc. Mi-am repetat întotdeauna că scopul scuză mijloacele”, ne-a relatat Nelly.

Jurnalismul, o pasiune crescută în timp și dezvoltată cu dragoste

„Nu îmi imaginez o altă ramură profesională care să se potrivească atât de bine cu personalitatea mea dinamică, creativă, ambițioasă și sociabilă. Eu am înțeles asta practicând, doar așa ne putem convinge că un lucru ne place într-adevăr.

Mă simt o norocoasă că de-a lungul anilor am profitat de orice experiență pentru a descoperi tot ce înseamnă jurnalism (radio, TV, presă scrisă, web), ca ulterior să îmi pot confirma că asta mă reprezintă. Dacă în prezent nu fac jurnalism propriu zis și mi-am orientat studiile de master spre domeniul comunicării, este pentru că m-am întrebat care este viitorul jurnalismului clasic și fenomenului ”Andreea Esca” odată cu avansarea atât de rapidă a noilor tehnologii”, a punctat Nelly.

Foto: Nelly Mihailov

Instagram: nellymihailov

Articole asemănătoare

Back to top button