fbpx

foto | Chirie, alimentație, transport și distracții. Cât cheltuie lunar studenții moldoveni stabiliți în România, Danemarca, Olanda și alte țări

Documente, aplicări și deadline-uri sunt doar câteva dintre cuvintele care îi preocupă în această perioadă pe absolvenții care își doresc să ajungă pe băncile universității. O parte dintre studenții moldoveni visează la instituțiile de învățământ de peste mări și țări, însă aceste aspirații ale tinerilor necesită și cheltuieli pe măsură.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

ZUGO a discutat cu câțiva elevi basarabeni care au ales să urmeze o universitate de peste hotare. Aceștia ne-au povestit despre cheltuielile pe care le suportă un student moldovean în cele mai populare destinații alese de tinerii de la noi. Printre aceste țări se numără România, Olanda, Danemarca, Letonia, Rusia, Franța, dar și Elveția.

Menționăm că, în fiecare țară, prețurile diferă în funcție de regiune/oraș. Cifrele incluse în acest articol sunt aproximative și din experiența studenților intervievați.

Haga, Olanda

Alexandru studiază în Haga, unul dintre cele mai scumpe orașe din Olanda. Așadar, prețurile în această regiune sunt mai ridicate decât în alte părți ale țării.

Pe chirie, moldoveanul achită lunar 550 de euro, iar alimentația îl costă săptămânal aproximativ 40 de euro. Acesta este scutit de cheltuielile pe transport, deoarece locuința este în apropierea universității la care studiază. Totuși, acesta ne-a spus că pentru a te deplasa cu transportul public este destul de costisitor: între 2 și 6 euro (dus-întors).

„Aici se circulă mai mult cu bicicleta, poți închiria una (în mediu 15 euro pe lună). Nu recomand să cumperi una totuși, bicicletele se fură foarte des. Unui cunoscut i s-au furat deja patru”, spune Alexandru.

Ieșirile în oraș de asemenea „se simt” la buzunar. Pentru o seară la restaurant sau cafenea este nevoie de circa 15 euro, însă și în acest caz depinde de oraș.

Media lunară de cheltuieli: 750 de euro

Groningen, Olanda

Cătălina achită pentru chiria în Groningen 625 de euro lunar. Pentru alimentație se cheltuie aproximativ 40 – 50 de euro pe săptămână, în dependență de preferințe. Fructele și legumele de la piață sunt de 2-3 ori mai ieftine decât cele din magazine.

Iată câteva dintre facilitățile din Olanda a căror preț l-am aflat de la Cătălina:

  • Chirie bicicleta – 20 de euro
  • Distracții/divertisment – 50 – 100 de euro
  • Abonament telefon – 15 euro
  • Abonament sala – 15 euro
  • Suma generala pentru o luna – aproximativ 900e

Media lunară de cheltuieli: 900 de euro

Aarhus, Danemarca

Gabriela studiază în „ploioasa și imprevizibila” Danemarca. Tânăra ne-a povestit că prețurile la majoritatea produselor sunt de 2-3 ori mai mari decât în R. Moldova.

Un ticket pentru transportul public este aproximativ 22DKK și este valabil două ore. Cheltuielile pentru chirie depind de amplasarea geografică, însă acestea variază între 300 și 700 de euro.

„Foarte des se dă în chirie și o cameră într-un apartament unde locuiesc și alți studenți”, a adăugat Gabriela.

Abonamentul lunar pentru transport public costă 400 DK (53 de euro). Pentru produsele alimentare, în Aarhus un student cheltuie circa 50 de euro, însă pentru a economisi tinerii obișnuiesc să folosească reviste săptămânale de la supermarketuri. Multe organizații lansează reduceri pentru studenți.

La capitolul distracții, Gabriela ne-a spus că universitatea organizează deseori petreceri, iar intrarea costă circa 14 euro.

Dacă intenționați să vă continuați studiile în Danemarca, accesând AICI puteți găsi mai multe informații despre cheltuieli și sistemul de învățământ danez.

Media lunară de cheltuieli: 700 de euro

 

 

Suceava, România

Iulian spune că, în comparație cu București, Suceava nu este un oraș scump. Tânărul beneficiază de bursa de basarabean, care îi acoperă cheltuielile pentru cămin și alimentația la cantina instituției (65 de euro).

Suplimentar, Iulian își rezervă pentru mâncare 100 de roni pe săptămână, deci 400/lunar.

„Pe transport plătesc extrem de rar, deoarece căminul unde stau este la 20 de metri de colegiu. Totuși, călătoria cu transportul public local este destul de ieftină, biletul costând 2,5 roni.

Suceava face parte și din campania Eco Ride, iar aceasta prevede folosirea unor scutere electrice contracost, și pot zice ca nu sunt foarte scumpe – 0,40 bani pe minut”, spune Iulian.

O ieșire în oraș este estimată de Iulian la circa 15 – 20 de roni.

Media lunară de cheltuieli: 4000 de lei (187 de euro)

Moscova, Rusia

Xenia ne-a povestit că chiria pentru apartamentul în care locuiește este 10.000 de lei, însă aceasta împarte prețul cu o colegă, așadar lunar plătește echivalentul a 5000 de lei.

Pentru produsele alimentare suma săptămânală ajunge la 700 de lei. La capitolul transport, studenții pot primi un abonament lunar care costă 120 de lei/lună (pentru metro) și 60 de lei/lună (pentru autobuz și tramvai). Fără acest abonament, călătoria costă 15 lei.

Pentru ieșirile în oraș, distracții și shoping, Xenia cheltuie până la 2000 de lei, o singură ieșire la cafenea costând aproximativ 200 de lei.

Media lunară de cheltuieli: 10.000 de lei (470 de euro)

Riga, Letonia

Cătălina ne-a relatat că Riga este atractivă nu doar datorită unor studii extrem de competitive pe piața europeană, ci și a prețurilor relativ pământești pentru un trai decent. Pentru chirie sunt două opțiuni: căminul, care este între 100 – 160 de euro/lună și închirierea unui apartament, ceea ce ar însemna o sumă minimă de 250 – 300 de euro/lună care variază, evident, în dependență de locație, condiții, etc.

La capitolul alimentație, suma variază între 30 – 50 de euro pe săptămână. Un prânz la cantina universității este 3,8 euro.

Studenții din Riga au parte de o reducere considerabilă la transport, achitând doar 16 euro/ lună pentru un număr nelimitat de curse de troleibuz, autobuz și unele maxi-taxi. Același preț îl are și pachet nelimitat de telefonie mobilă.

„O viață de student deplină înseamnă și ieșiri în oraș, pentru care aș rezerva între 25-50 euro pe lună, în dependență de câte examene mai ai de susținut”, spune tânăra.

Printre alte cheltuieli ar putea fi abonamentul la sala de sport, care este în jurul la 40 euro, și asigurarea medicală de bază 30 de euro/an.

Media lunară de cheltuieli: 270 – 300 de euro

 

Strasbourg, Franța

Căminul din Strasbourg îl costă de Andrei 450 de euro pe lună, doar că statul acoperă aproape jumătate de preț, ajutor specific pentru studenți, deci la final e 230. Pentru alimentație tânărul cheltuie circa 40 de euro săptămânal,

Andrei nu folosește transportul public, deoarece locuiește lângă campus, dar pentru un student bursier abonamentul la transport e de 3 euro in loc de 24.

Pentru ieșirile în oraș și distracții suma ajunge la aproximativ 50, însă depinde de lună, spune Andrei.

Media lunară de cheltuieli: 500 de euro

 

 

 

 

Paris, Franța

Alexandra ne-a relatat că la Paris nu sunt cămine pentru studenți, însă există rezidente studențești.

„Mulți studenți la Paris trăiesc în colocație cu stăpânii apartamentelor, asta e cea mai ieftină variantă pentru capitală, a doua treaptă ar fi închirierea unei camere numită „chambre de bonne”, acestea sunt foarte mici, undeva 10 metri pătrați, și au toaleta pe coridor. Rezidențele studențești necesită mai multi bani și efort pentru a fi închiriate. De asemenea, se cer foarte multe documente”, spune Alexandra.

În dependență de tipul cazării prețul variază între 400 și 1100 de euro. Electricitatea, apa caldă , internetul asigurarea de baza apartamentului (care e obligatorie pentru Paris), în mod normal nu intră în preț si sunt achitate de locatar lunar.

În privința alimentației, suma variază între 30 și 70 de euro pe săptămână.

„La Paris fiecare regiune a orașului are câte 2 – 3 pieți locale, în dependență de zone, prețurile la piața por fi mizere sau super umflate. La fel ca ți in cazul pieților, există supermarketuri scumpe și accesibile. Cele mai ieftine sunt Lidl si Auchan. Cu transportul e mai simplu, fiecare student poate lua un abonament studentesc, valabil pentru toate zonele si tipurile de transport public, care lunar costă 38 de euro. Bicicletele tot sunt o opțiune”.

Pentru ieșirile în oras și distracții fiecare, cred eu, e în drept să își aloce bugetul singur, în dependență de preferinșe. „Franța oferă multe reduceri pentru tinerii de până la 26 de ani”, a specificat tânăra.

Media lunară de cheltuieli: 1300 de euro

Basel, Elveția

O tânără, care ne-a rugat să rămână sub anonimat, susține că majoritatea studenților locuiesc în cămine.

„În Elveția nu toate universitățile oferă cămine, dar dacă o fac prețurile încep de la 450 – 550 de euro pe lună pentru o camera de 12 – 13 metri pătrați. În cazul în care nu ți se oferă cămin de la universitate, sunt diferite site-uri unde le găsești, dar deseori sunt mai scumpe, în jur de 550 – 750 de euro pe lună (inclusiv costurile adiționale cum ar fi apa, electricitatea, căldura și internetul”, spune tânăra.

Pentru alimentație suma ajunge la 200 de euro lunar. În ceea ce privește cazarea, tinerii pot găsi variante între 450 și 750 de euro. Abonamentul la transportul pubic este de 50 de euro pe lună

Asigurarea medicală din Elveția este obligatorie. În dependență de serviciile pe care le oferă, prețul variază între 80 și 250 de euro/lunar. Alte servicii, precum telefonia mobilă, ajung la 20 de euro pe lună.

Media lunară de cheltuieli: 1000 de euro

Articole asemănătoare

Back to top button