fbpx

foto | Celebra „Romaniță” din Chișinău, prin ochii unui fotograf din Australia. Acesta este pasionat de clădirile sovietice

Alex Schoelcher este un fotograf din Australia care nutrește o pasiune pentru clădirile sovietice. În ultimii doi ani acesta a călătorit prin tot blocul estic, iar printre destinațiile sale se numără și Republica Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Acesta studiază și documentează clădirile construite în perioada sovietică și locuitorii acestora. Materialele și concluziile sale sunt adunate în cadrul unui proiect – Concrete Citizens. 

„Turnul țepos din Moldova e într-o zonă gentrificată și are multe clădiri frumoase în jur. Aveam în minte versiunea de pe Instagram și, când am ajuns, totul părea diferit”, a mărturisit Alex în cadrul unui interviu oferit pentru vice.com.

Foto: alexschoelcher.com

„Bătrânii erau de obicei necăjiți, pentru că iarna le era prea frig și vara prea cald. Mulți oameni erau foarte săraci sau singuri. O doamnă care locuia cu pisica ei a izbucnit în plâns după ce am făcut fotografia. Multe persoane erau nemulțumite, mai ales în Moldova și Kirghizstan. O familie avea opt copii într-un apartament minuscul”, a spus Alex.

Foto: alexschoelcher.com

Acesta a menționat că mulți bătrâni apreciază clădirile respective pentru că ele le amintesc de Uniunea Sovietică. Dar sunt și persoane care le urăsc, care nu suportă estetica respectivă și nu înțelegeau admirația lui pentru ele.

Foto: alexschoelcher.com
Foto: alexschoelcher.com
Foto: alexschoelcher.com
În deceniul de după al Doilea Război Mondial, din Marea Britanie a apărut un nou curent arhitectural. Cu blocuri monolitice din beton și oțel, a primit un nume pe măsura aspectului: Brutalism. Brutalismul a prins rapid rădăcini în toată Europa, dar nicăieri n-a fost adoptat cu mai mult entuziasm decât în Uniunea Sovietică. Acolo, stilul părea sa comunice cel mai bine aspirațiile marxismului, așa că a devenit estetica a mii de clădiri civice și blocuri de apartamente.

Articole asemănătoare

Back to top button