fbpx

foto | A început Acceleratorul Programului de suport pentru Consiliile elevilor! 100 de tineri vor învăța să scrie și să implementeze proiecte pentru a rezolva probleme din comunitățile școlare

Pe data de 8 martie a avut loc evenimentul de deschidere și prima zi a acceleratorul Programului de suport pentru Consiliile elevilor elaborat de către Ministerul Educației și Cercetării. Timp de patru zile, tinerii ghidați de către o echipă de mentori cu experiență vor dezvolta proiecte care să aducă schimbări în comunitatea școlară din care fac parte, iar la sfârșitul bootcamp-ului, cele mai bune idei vor primi finanțare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ziua a început cu evenimentul de lansare a programului, aducând în prim-plan viziunea și scopurile acestuia. Invitați speciali au fost Sergiu Gurin, secretar de stat, Ministerul Educației și Cercetării; Vadim Smîntînă, director adjunct, Agenția Națională pentru Tineret; Alex Petrov, coordonator programe pentru tineret, UNICEF Moldova. Ei au prezentat celor 100 de tineri obiectivele programului, dar au și discutat importanța Consiliilor de elevi în instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Invitații au subliniat importanța implicării active a elevilor în procesele decizionale și au evidențiat rolul lor primordial în crearea unui mediu educațional mai participativ. 

Tatiana Clopot, una dintre mentorele din cadrul acceleratorului, speră că participanții vor genera un impact semnificativ în comunități, precum a fost și în anii precedenți. 

La această ediție, așteptările mele ca formator, sunt legate de inovație și creativitate pentru crearea confortului în mediul în care participanții se află o bună parte din zi, fiind văzuți ca agenți ai schimbării. Participanții demonstrează un entuziasm remarcabil și o abordare proactivă în provocările legate anume de instituția școlară, evidențiind astfel o angajare puternică față de dezvoltarea mediului școlar și ulterior față de comunitatea lor. Obiectivul nostru este cel de a încuraja colaborarea și de a oferi o platformă pentru schimbul de idei și resurse între participanți, cu scopul de a identifica soluții inovatoare și durabile pentru problemele actuale prezente la ei în instituție”, adaugă Tatiana. 

Aceeași părere este susținută și de mentora Tatiana Pislariuc Chillari:

Sper ca proiectul să ofere un spațiu sigur, care va permite dezvoltarea abilităților elevilor implicați, încurajându-i să-și exprime ideile și să-și îmbunătățească capacitatea de a colabora în echipă.

Obiectivul principal al proiectului este consolidarea și promovarea Consiliilor elevilor în școli, prin furnizarea de resurse, instruire și mentorat  în implementarea inițiativelor lor și în crearea unui impact pozitiv în comunitatea școlară.

Dorim să construim un mediu în care fiecare membru al Consiliului elevilor să se simtă valorizat și susținut, oferindu-le instrumentele și sprijinul necesar pentru a-și atinge obiectivele și pentru a-și aduce contribuția la îmbunătățirea vieții școlare și sociale a elevilor”.

După ceremonia de deschidere, participanții au trecut la învățare. Ei au avut câteva sesiuni de training în care au discutat rolul lor în comunitate. De asemenea, au identificat probleme, au aflat ce este carta proiectului și cum să scrii unul care să fie de succes. 

Tinerii abia așteaptă să învețe cât mai multe și să poată soluționa probleme din instituțiile lor de învățământ. Osadciuc Anastasia, participantă din orașul Soroca, spune că: 

Aștept cu nerăbdare să ne cunoaștem și să cooperăm cu elevii din diferite școli ale țării, să învăț de la mentori și să îmi exprim opiniile și ideile în cadrul instruirilor. Sunt convinsă că acest program va fi o experiență valoroasă și plăcută pentru mine și pentru colegii mei”.

Pentru Ana Guranda, participantă din raionul Căușeni, primele impresii sunt despre pozitivitatea oamenilor din cadrul programului, dar și profesionalismul lor. Ea subliniază că își dorește „să învățe mai multe despre cum lucrează consiliul elevilor, să învăț cum aș putea scrie corect un proiect, dar și cum să îl prezint cât mai eficient”.

Această prezentare necesită JavaScript.

Acceleratorul este organizat de către TEKEDU și face parte din Programul de suport pentru Consiliile elevilor, elaborat de către Ministerul Educației și Cercetării, implementat de Agenția Națională pentru Tineret. Etapa acceleratorului este finanțată de UNICEF Moldova și dezvoltată după strategia UPSHIFT.

Informațiile publicate la rubrica „Advertoriale” sunt articole comerciale plasate în urma unei colaborări cu agenți economici sau agenții de publicitate cu scopul de a promova produse, servicii sau pentru a contribui la vizibilitatea brandului. Pentru detalii privind publicitatea pe portalul de știri ZUGO, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@zugo.md sau la numărul de telefon 068 013 424.

Articole asemănătoare

Back to top button