fbpx

Facebook retrage două funcții bazate pe localizare. Care ar fi motivul

Facebook renunță la două tehnologii cândva promovate cu îndârjire, Nearby Friends și Locațion History. Deși motivele acestei decizii nu sunt foarte clare, putem anticipa că decizia este luată din considerente legale, funcțiile de localizare fiind extrem de controversate pentru modul în care ajută Facebook să urmărească fiecare mișcare a utilizatorilor săi, scrie go4it.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Faptul că Meta alege să împartă aceste date cu utilizatorii, implementând funcții „utile” pe care nimeni nu le-a cerut, nu este de ajuns pentru a evita consecințe legale în regiuni ale lumii care nu tolerează atât de ușor urmărirea sistematică a utilizatorilor unor servicii online controlate de națiuni străine.

Probabil, pentru a evita amenzi usturătoare și noi scandaluri mediatice care să erodeze imaginea de brand și așa șifonată, Facebook anunță că va renunța la majoritatea funcțiilor bazate pe localizare, măsura fiind aplicată chiar de la finalul acestei luni.

Deja, vasta majoritate a utilizatorilor au primit deja mesaje de notificare, cum că sunt pe cale să piardă informații „esențiale” despre starea vremii, prieteni care se întâmplă să fie în același oraș/cartier și alte beneficii de care poate nici nu știau. Mai mult, datele colectate pe durata mai multor ani urmând să fie șterse în mod automat pe data de 1 august 2022, dacă nu sunt descărcate manual, spre a fi păstrate pentru posteritate.

„Funcțiile Nearby Friends și Weather alerts nu vor mai fi disponibile după 31 mai 2022. Informațiile pe care le-ați distribuit și care au fost folosite pentru aceste experiențe, inclusiv Istoricul locațiilor și Locația în fundal, nu vor mai fi colectate după 31 mai 2022, chiar dacă le-ați activat anterior.”

Din păcate, retragerea acestor funcții vizibile nu înseamnă automat că aplicația Facebook va înceta să colecteze locația utilizatorilor. Meta, compania din spatele Facebook, practic „trăiește” din aceste practici. În mod intenționat ambiguu, compania precizează că datele despre locație vor fi în continuare colectate „pentru alte experiențe”.

Desigur, puteți oricând dezactiva accesul aplicației Facebook la datele de localizare, revocând drepturile de acces din setările de confidențialitate iOS sau Android. Însă cum mai nimeni nu știe (sau nu este interesat de acest detaliu), Facebook va continua și de acum înainte să coleze și valorifice cât mai multe date despre utilizatorii săi.

Articole asemănătoare

Back to top button