fbpx

Cum se prepară untul, ce valori nutritive are şi miturile false care-l înconjoară

Untul este un derivat din smântâna de lapte şi este produs în mai multe etape. Cum se prepară untul? Crema este separată prin centrifugare, pasteurizată pentru a distruge orice bacterie patogene si apoi îmbogăţită cu fermenţi lactici. După fermentare, se răceşte pentru a permite cristalizarea unei părţi din grăsime.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Urmează apoi agitarea: în această fază ies grăsimile, care sunt suspendate în membranele din lapte şi smântână. Se separă partea apoasă lichidă, zerul, iar untul se prelucrează până ajunge la consistenţ dorită.

Proprietăţile nutriţionale ale untului

Un hectogram de unt conţine aproximativ 80% grăsimi, dintre care mai mult de jumătate sunt saturate şi doar aproximativ 3% sunt grăsimi polinesaturate, împărţite în acid linoleic şi acid alfa-linolenic.

Restul este format din apă (aproximativ 14 g la 100 g de produs) şi o parte foarte mică de proteine (mai puţin de 1%). Colesterolul este bine reprezentat, cu aproximativ 250 mg la 100 g de produs, dar nu trebuie să uităm că untul este şi o sursă importantă de vitamina A.

Ghidurile pentru o alimentatie sănătoasă recomanda limitarea aportului de grăsimi saturate, menţinerea acestora sub 10% din necesarul zilnic de energie: acest tip de grăsimi favorizează de fapt creşterea colesterolului LDL din sânge, ceea ce contribuie la creşterea riscului cardiovascular.

În schimb, colesterolul din alimente afectează într-o măsură mai mică riscul de boli cardiovasculare, deşi ghidurile recomandă să nu se depăşească 300 mg pe zi în aport, scrie Mediafax.

Untul în dietă

Mulţi oameni identifică untul ca fiind un aliment „rău” care ar trebui eliminat complet din alimentaţie, dar în realitate nu este necesar dacă respectaţi câteva precauţii.
Dacă este folosit cu frecvenţa potrivită, untul nu va cauza niciun pericol pentru sănătate.

În plus, cantitatea şi calitatea grăsimilor conţinute în unt poate varia foarte mult în funcţie de tipul de alimentaţie al vacilor de la care provine laptele.

O soluţie bună este să preferaţi produsele de păşune montană, în care hrănirea animalelor de păşunat este naturală şi echilibrată, în comparaţie cu cele industriale: iarba proaspătă conferă untului culoarea tipică gălbuie datorită carotenoizilor, în timp ce se modifică şi tipul de grăsimi prezent, cu o componentă mai mare de acizi graşi nesaturaţi.

Mituri false despre unt

Convingerea că trebuie să elimini untul din alimentaţie este asociată cu mai multe mituri false. Iată câteva dintre ele, demontate de specialişti.

Untul este mai caloric decât uleiul de măsline extravirgin: fals.

De fapt, pentru aceeaşi greutate, uleiul produce mai multe calorii decât untul, deoarece acesta din urmă este compus din aproximativ 85% grăsimi şi restul de apă, în timp ce uleiul are 99,9% grăsimi: 100 g de parte comestibilă de ulei asigură 899 kcal, faţă de 758 kcal de unt.

Margarina este cea mai uşoară şi sănătoasă grăsime de condiment pentru a înlocui untul cu: fals.

Este, de fapt, o grăsime alimentară bogată în acizi graşi saturaţi, al cărei aport din dietă trebuie ţinut sub control.

Articole asemănătoare

Back to top button