fbpx

Cimitirul Eroilor Români din Fălești, vandalizat cu svastică, „Z” și „V”. Reacția autorităților și a Ambasadei României

Cimitirul din orașul Fălești, dedicat Eroilor Români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost vandalizat cu simboluri naziste și cele ale agresiunii ruse din Ucraina. Imagini în acest sens au fost publicate de ex-deputatul socialist, Oleg Savva, pe o rețea de socializare. Autoritățile Republicii Moldova, precum și Ambasada României în Republica Moldova, au condamnat acțiunea.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Potrivit lui Oleg Savva, imaginile sunt din această dimineață. Socialistul susține că acțiunea vine ca urmare a votului de joi din Parlament privind interzicerea simbolurilor care propagă războiului, cum sunt literele „Z”, „V”, sau așa-numita panglică a Sfântului Gheorghe.

Reacția autorităților

Ministerul de Externe

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene condamnă vehement actele de vandalism care au avut loc recent la Cimitirul Eroilor Români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial din localitatea Fălești.

Vandalizarea acestor monumente funerare reprezintă un atac barbar și o provocare la adresa întregii societăți.

Condamnăm cu fermitate această acțiune iar instituțiile abilitate ale Republicii Moldova vor investiga aceste cazuri revoltătoare de vandalism într-un mod cât mai transparent și operativ.

Poliția Republicii Moldova

Astăzi dimineaţă, Poliţia a fost alertată precum că, în cimitirul din Fălești, unde sunt înhumați peste 300 de eroi români căzuţi în cel de-al doilea Război Mondial, crucile au fost vandalizate, fiind aplicate mai multe simboluri interzise.

În acest context, oamenii legii au dispus și întreprind un șir de măsuri speciale de investigație și urmărire penală la identificarea și reținerea persoanelor care au comis infracţiunea de vandalism.

Inspectoratul General al Poliției condamnă ferm aceste fapte ilicite și provocatoare și întreprinde toate măsurile de localizare și pedepsire a făptașilor.
Totodată, IGP a sesizat toate autoritățile competente pentru înlăturarea, în cel mai scurt timp, a semnelor respective.

Ambasada României la Chișinău s-a autosesizat

Ambasada României în Republica Moldova s-a autosesizat în legătură cu vandalizarea cimitirului din localitatea Fălești, dedicat Eroilor Români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.
Ambasada condamnă cu fermitate acest act iresponsabil și provocator și își exprimă încrederea că autoritățile competente din Republica Moldova vor lua măsuri ferme și imediate de identificare și tragere la răspundere a făptașilor.
Intre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova a fost semnat, la 3 martie 2012, Acordul privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul Republicii Moldova, prin care este reglementată protejarea mormintelor de război româneşti şi dreptul la odihnă veşnică al militarilor români căzuţi în luptă şi al victimelor civile române ale războiului.
În cimitirul de la Fălești sunt înhumați peste 300 eroi căzuți in cel de-al Doilea Război Mondial, majoritatea fiind de origine din plasa (raionul) Falesti.

Articole asemănătoare

Back to top button