fbpx

Avertizare ONU: Întreg mapamondul ar trebui să declare stare de urgenţă climatică

Liderii politici de pe întreg mapamondul ar trebui să declare „stare de urgenţă climatică” în ţările lor, pentru a evita ca încălzirea globală să ajungă la un nivel catastrofal. Este declarația secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Peste 70 de lideri politici din întreaga lume urmează să se adreseze în cadrul unui summit de o zi dedicat climei, care are drept obiectiv pregătirea terenului pentru reduceri mai drastice ale emisiilor de gaze cu efect de seră.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Poate cineva să mai respingă faptul că ne confruntăm cu o urgenţă dramatică? Din acest motiv, azi, lansez un apel către toţi liderii de pretutindeni să declare Stare de Urgenţă Climatică în ţările lor până când se va ajunge la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon”, a declarat Antonio Guterres, transmite Agerpres.

Potrivit lui Guterres, 38 de ţări au declarat deja o urgenţă climatică şi a cerut liderilor din întreaga lume să facă acelaşi lucru.

Tot el a mai suținut că pachetele de reconstrucţie economică lansate de la începutul pandemiei cu noul coronavirus reprezintă o oportunitate pentru a accelera tranziţia spre un viitor cu niveluri mici ale poluării cu carbon, dar a avertizat că această tranziţie nu se produce suficient de rapid.

„Deocamdată, membrii G20 cheltuiesc cu 50% mai mult sub forma de stimuli şi pachete de salvare oferite unor sectoare legate de producţia şi consumul de combustibili fosili, decât pentru a trece la energie nepoluantă. Acest lucru este inacceptabil. Trilioanele de dolari necesare pentru reconstrucţia post-Covid sunt bani pe care noi îi împrumutăm de la generaţiile viitoare. Nu putem folosi aceste resurse pentru politici care să lase pe umerii generaţiilor viitoare un munte de datorii şi o planetă distrusă”, a mai afirmat secretarul general al ONU.

Marea Britanie a anunţat încetarea sprijinului pentru proiectele de combustibili fosili din străinătate şi a depus un nou plan climatic la ONU.

„Schimbările climatice sunt una dintre marile provocări globale ale epocii noastre şi costă deja vieţi şi mijloace de trai în întreaga lume, acţiunile noastre ca lideri trebuie să fie conduse nu de timiditate sau prudenţă, ci de ambiţii la o scară cu adevărat măreaţă”, a declarat Boris Johnson.

UE va prezenta, de asemenea, un nou obiectiv pentru 2030 de reducere a emisiilor cu 55%, convenit după negocierile de săptămâna aceasta, potrivit BBC.

China şi India vor participa, de asemenea, deşi amploarea noilor lor angajamente nu este clară. O serie de mari emitenţi, inclusiv Australia, Arabia Saudită, Rusia şi Mexic, nu participă la această reuniune, deoarece acţiunile lor climatice nu au fost considerate suficient de ambiţioase. Nici Rusia, Africa de Sud şi Arabia Saudită nu vor fi implicate.

Articole asemănătoare

Back to top button