fbpx

Avantajele și dezavantajele celor mai populare programe alimentare de slăbit

Există o mulțime de diete care ajută la slăbit, însă e greu să ne dăm seama care este cea mai potrivită pentru noi. Nutriționistul Anthony O’Reilly a explicat pentru publicația The Mirror cum funcționează cele mai populare diete și cum pot oamenii să o aleagă pe cea potrivită pentru ei, în funcție de câteva criterii. Acesta a expus avantajele și dezavantajele fiecărui plan alimentar, conform digi-life.tv

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Postul intermitent

„Postul intermitent înseamnă consumarea tuturor caloriilor zilnice într-o perioadă de timp bine stabilită, apoi, în restul zilei, se bea doar apă. Există diferite abordări ale postului intermitent, cea mai populară fiind împărțirea 8:16 – ceea ce înseamnă că îți consumi caloriile într-o fereastră de opt ore și postești pentru celelalte 16 ore ale zilei. Puteți să faceți și un program de 10:16, 16:10 sau chiar 6:20″, spune nutriționistul Anthony O’Reilly.

Avantajele postului intermitent:

  • ajută la pierderea în greutate și la îmbunătățirea rezistenței la insulină,
  • reduce stresul oxidativ asupra celulelor și riscul de accident vascular cerebral,
  • stabilizează nivelul zahărului din sânge.

Dezavantajele postului intermitent:

  • poate fi dificil de respectat pe termen lung din cauza energiei scăzute, poftelor, obiceiurilor și disciplinei necesare pentru a respecta intervalele de timp specifice.

Dieta Keto

„În ultimii ani, dieta ketogenă a fost, fără îndoială, una dintre cele mai discutate și dezbătute diete. Keto, așa cum se numește pe scurt, dă prioritate grăsimilor (65-75% din caloriile tale zilnice), cu un consum moderat de proteine (20-30%) și foarte puțini carbohidrați (doar aproximativ 5%, deși unele versiuni interzic carbohidrații cu totul). Dieta Keto a fost concepută pentru a menține corpul într-o stare aproape constantă de cetoză, o stare metabolică în care organismul creează cetone din grăsimi pentru a le folosi ca energie în loc de zahărul din carbohidrați (sursa de energie primară și preferată a organismului)”, spune nutriționistul.

Avantajele dietei Keto:

  • au existat afirmații că dieta Keto poate ajuta la tratarea cancerului și chiar a bolilor respiratorii,
  • poate ajuta la pierderea în greutate,
  • scăderea zahărului din sânge la persoanele care suferă de diabet.

Dezavantajele dietei Keto:

  • mai multe studii subliniază că dieta Keto nu este eficientă pentru pierderea în greutate, dacă nu este asociată cu alte diete.

Dieta mediteraneană

„Așa cum sugerează și numele, dieta mediteraneană este inspirată de obiceiurile alimentare ale oamenilor care locuiesc în apropierea Mării Mediterane, care au unele dintre cele mai mari speranțe de viață din lume. Dieta este bogată în alimente sănătoase pentru inimă, cum ar fi legume, cereale, pește, fructe, ulei de măsline și nuci. Consumul de carne roșie este redus la minimum, iar aportul de lactate este moderat și constă din surse de înaltă calitate, cum ar fi iaurt și brânzeturi”, susține Anthony O’Reilly.

Avantajele dietei mediteraneene:

  • ajută la pierderea în greutate,
  • o dietă ușor de respectat pentru oameni în comparație cu postul intermitent și dieta paleo.
  • inversează simptomele diabetului și bolilor cardiovasculare.

Dezavantajele dietei mediteraneene:

  • dieta nu are reguli clare privind caloriile, iar unele dintre alimente sunt costisitoare.

Articole asemănătoare

Back to top button