fbpx

A fost lansat lexiconul biobibliografic „Dramaturgi pe scenele teatrelor din Republica Moldova”

La Chișinău a fost lansată o operă inedită, intitulată „Dramaturgi pe scenele teatrelor din Republica Moldova”. Lucrarea a fost realizată de Biblioteca Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) și marchează traseul dramaturgiei în perioada de la Independență (1991) până în 2017.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Acest volum biobibliografic oferă o imagine cât mai completă a fenomenului artistic și cultural care este teatrul universal și prezența lui pe scenele teatrelor din Republica Moldova. Lexiconul prezintă biografia dramaturgilor și a scriitorilor (174) ale căror opere au fost dramatizate, precum și bibliografia despre activitatea, opera, textele dramatice/lucrările dramatizate montate – se arată într-un comunicat de presă.

Anexele și indicii auxiliari oferă o largă accesibilitate în regăsirea informației: Spectacole montate pe scenele teatrelor din Republica Moldova, Lista teatrelor cu spectacole montate, Indicatorul geografic al dramaturgilor (prozatorilor); Index de nume, Index de nume al regizorilor și Index de spectacole.

Lexiconul inserează 6736 de referințe, realizate prin concentrarea unui număr mare de publicații seriale și cărți (în format traditional și electronic).

„Prezenta lucrare tinde să fie un instrument de lucru util pentru cercetătorii din domeniul teatrului, având o orientare științifico-didactică și concepută ca un instrument necesar de informare și documentare pentru cadrele didactice, cercetători, doctoranzi, studenți, bibliotecari, viitori artiști, elevi, pentru publicul larg, interesat de dramaturgie și teatru. Lexiconul biobibliografic are ca scop cunoașterea dramaturgiei universale și naționale, analiza repertoriului teatral, devenind o sursă de informație utilă și necesară pentru critica teatrală ulterioară, lucrări de sinteză.

Valoarea lexiconului a fost confirmată și prin premiul „Ion Madan” în cadrul concursului Asociației Bibliotecarilor „Cele mai reușite lucrări în domeniul biblioteconomiei și științei informării”, a conchis coordonatoarea proiectului, directoarea Bibliotecii AMTAP, Rodica Avasiloaie.

Articole asemănătoare

Back to top button