fbpx

video | Cum golește Putin pușcăriile rusești pentru a trimite criminali pe frontul ucrainean: „Se formează intenționat echipe de ucigași”

​Activistul rus Vladimir Osechkin, fondatorul site-ului Gulagu.net, care în 2021 a divulgat informații șocante despre tortura, abuzurile și violurile din multe penitenciare din Rusia, a acordat HotNews.ro un amplu interviu, în care a explicat cum sunt acum trimise pe frontul ucrainean persoane condamnate pentru crime grave. Osechkin se află în Franța, iar recent a acuzat o tentativă de asasinat împotriva sa, investigată de autoritățile de la Paris.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Peste 10 mii de persoane condamnate pentru crime grave și deosebit de grave din Rusia au fost deja mobilizate pentru a fi trimise în războiul din Ucraina, iar numărul acesta ar putea ajunge până la 100 de mii. Acuzația a fost făcută de activistul pentru drepturile omului Vladimir Osechkin, fondatorul proiectului Gulagu.net, în cadrul unui interviu acordat hotnews.ro.

Osechkin este cunoscut pentru faptul că, în toamna anului trecut, a publicat dezvăluiri șocante despre corupția, torturile și violurile ce au loc în mai multe penitenciare din Federația Rusă.

Recent, activistul rus, care se află în Franța, a acuzat faptul că s-ar fi încercat asasinarea sa, acuzație care acum este investigată de autoritățile franceze. Potrivit lui Osechkin, în timp ce se afla cu familia acasă, în Biarritz, un punct roșu, specific armelor cu lunetă, a apărut pe unul din pereții casei, iar apoi s-au auzit împușcături, dar nimeni nu a fost rănit.

În primul rând, dacă deja aveți date, câte persoane condamnate, aflate în prezent în pușcăriile din Rusia, au fost mobilizate după decretul semnat de Putin?

Termenul „mobilizare” se referă la persoanele libere. Aici, cel mai probabil, vorbim despre constrângere. Persoanele condamnate sunt recrutate masiv de Evghenii Prigojin și de alți reprezentanți ai „Wagner” (n.r- grupul rus de mercenari). Aceștia, de regulă, sunt ajutați de angajați ai Serviciului de Securitate, adică FSB, și cei de la Serviciul Federal de Penitenciare.

La momentul actual ar fi vorba de peste 10 mii de persoane condamnate care acum sunt trimise la război. Din sursele noastre, acest număr poate să ajungă până la 20 de mii, asta dacă nu va fi aprobată legea ce va legaliza trimiterea pușcăriașilor la război.

În cazul în care războiul va fi anunțat oficial și vor fi aprobate modificările legislative necesare, atunci poate fi vorba și de peste 100 de mii de persoane condamnate care vor fi trimise să lupte.

„Se formează intenționat echipe de ucigași”

Ce înseamnă acest lucru pentru mersul războiului și cât de periculoși sunt acești pușcăriași? De regulă, pentru ce crime au fost condamnați?

Sunt vizați pușcăriașii considerați extrem de periculoși. Chiar în aceste zile am publicat informațiile despre moartea încă unui fost deținut, care a fost condamnat la sfârșitul lunii decembrie 2021 pentru omor, iar la sfârșitul lunii septembrie 2022 acesta a murit lângă Lugansk.

La război sunt trimiși cei care au fost condamnați pentru omoruri, furturi, fapte violente grave și deosebit de grave. Adică se formează intenționat echipe de ucigași.

Este o crimă ca cei care deja au ucis pe cineva să fie trimiși chiar de către stat la „operațiunea specială” din cadrul războiului, ca să continue să comită crime grave și deosebit de grave în rândul ucrainenilor.

În același timp, statul dezumanizează acum mii și mii de cetățeni, dintre care mulți vor fi doar carne de tun și pur și simplu vor muri. Cei care vor supraviețui și se vor întoarce acasă vor crea însă multe probleme pentru restul populației din Rusia.

Cu alte cuvinte, spuneți că intenția autorităților de la Moscova este de a forma asemenea subdiviziuni alcătuite din persoane extrem de periculoase sau, mai degrabă, este doar nevoia de a acoperi lipsa soldaților de pe front?

În primul rând, sigur, este vorba și despre lipsa de oameni care pot fi mobilizați. Foarte mulți participanți în cadrul plutonului „Wagner” au refuzat să participe în acțiuni militare. Adică cei care au fost trimiși anterior în Libia, Siria și alte țări, unde serviciile speciale ale Rusiei desfășurau diferite operațiuni, în mare parte nu vor să meargă în Ucraina.

În al doilea rând, este evident faptul că armata rusă nu face față situației singură. Militarii deja știu că în Ucraina nu sunt „naziști” și victoria este pur și simplu imposibilă.

În același timp, pușcăriașii care ar fi stat încă 10-15 ani în pușcării sunt anunțați că vor primi bani, medalii și vor primi libertate mai devreme. Ei nu pot fi considerați voluntari, pentru că se află sub amenințarea că vor fi supuși unor umilințe (n.r- dacă refuză).

Știm că în mai multe instituții penitenciare oamenii sunt bătuți și torturați. De asemenea, ei sunt forțați să lucreze în cadrul penitenciarelor câte 10-14 ore, cu echipamente vechi, fără odihnă și somn.

Chiar Evgheni Prigojin, fondatorul „Wagner”, spunea la o întâlnire într-un penitenciar din Republica Mari El (Federația Rusă – n.r.) că în cazul în care pușcăriașii trimiși la război vor renunța să lupte, aceștia vor fi declarați dezertori și vor fi împușcați, fără nicio judecată.

Avem informații despre cel puțin șapte cazuri când angajații serviciilor speciale au împușcat pușcăriașii pentru ca aceștia au refuzat să lupte contra ucrainenilor pe teritorii ocupate.

La dumneavoastră ajung cazuri de mobilizare forțată și în rândul celor care se află la libertate, care nu au fost niciodată condamnați. Ce date aveți în legătură cu aceste cazuri?

Suntem o organizație care are ca obiectiv apărarea drepturilor omului. Scopul nostru este de a denunța asemenea scheme inumane, de a aduna informații pentru a efectua investigații și suntem în contact permanent cu procurorii de la Haga. Vrem ca toate crimele împotriva umanității și crimele de război, care sunt comise în prezent de regimul lui Putin, să fie pedepsite.

Trebuie să menționez că nu doar persoanele condamnate, dar și unii angajați ai Serviciului Federal de Penitenciare din Rusia ne oferă informații pentru că înțeleg că acest sistem, care este menit să asigure executarea pedepselor, este implicat în fărădelegi și încalcă toate normele internaționale.

Înțeleg că acum sunteți în Franța și, probabil, nu puteți să ne descrieți pe deplin atmosfera din societatea rusă după anunțarea mobilizării. Totuși, potrivit surselor dumneavoastră, această mobilizare a schimbat atitudinea rușilor față de război?

Sigur, anunțul despre așa-numita „mobilizare parțială”, care în realitate a vizat un număr foarte mare de bărbați, i-a trezit pe mulți, inclusiv pe cei care recent se afișau cu litera „Z” și îl susțineau pe Putin.

Acum, când le-au venit ordinele de mobilizare în armată, ei și-au scos panglicile cu „Sfântul Gheorghe”, și-au șters de pe rețelele sociale fotografiile cu litera „Z”, iar mulți dintre ei încearcă să plece sau au părăsit deja teritoriul Federației Ruse, pentru a nu participa la acțiuni militare.

Una este să stai acasă pe canapea și să-l susții pe Putin în absolut tot ce face, și cu totul altceva este când acest lucru te vizează direct pe tine. Când acest regim le-a bătut în ușă, foarte mulți au fost treziți la realitate.

Citește continuarea pe hotnews.ro.

Articole asemănătoare

Back to top button