fbpx

video | A revenit pe pământ românesc. Regina-mamă Elena este reînhumată la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, regele Mihai

Regina-mamă Elena este reînhumată astăzi în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. În continuare, aceasta își va găsi somnul de veci alături de fiul ei, Regele Mihai.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Programul a început la 12:00 cu slujba de înmormântare în Catedra istorică Arhiepiscopală și Regală. Procesiunea a fost oficiată de înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, urmată de ceremonia îngropării în pridvor, la care participă doar familia regală. În momentul când va intra sicriul în criptă vor fi trase 21 focuri de armă, iar muzica militară va intona imnul național și imnul regal, relatează radiochisinau.md.

La ceremonia religioasă asistă Custodele Coroanei Române – Margareta, principele Radu, Principesa Sofia, Principesa Maria alături de Ducele Amedeo de Aosta, Principesa Mafalda (fiica Ducelui De Aosta) şi Lord Peter Rosslyn (şeful Casei Principelui de Wales şi Ducesei de Cornwall). Ceremonia funerară se va încheia după ce Custodele Coroanei Române, Margareta, va ieşi din catedrală cu stindardul Reginei-mamă împăturit şi îl va da în grijă Aghiotantului Regal, pentru a fi expus ulterior în muzeul de la Săvârşin.

La 4 ianuarie 1948, regina-Mamă Elena și fiul ei Mihai I, au fost goniți de regimul comunist. Aceștia au locuit în Florența până în 1980, iar apoi s-au mutat în Elveția. Regina a murit pe 28 noiembrie 1982, la ultima sa reședință, fiind înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

Vineri, după 71 de ani, osemintele ei au fost aduse în țară de o aeronavă militară. Zeci de oameni au așteptat emoționați, cu flori albe, sosirea sicriului la Palatul Elisabeta, iar mai apoi la Curtea de Argeș.

Articole asemănătoare

Back to top button