fbpx

Un bărbat afectat de scleroză multiplă a atacat Austria la CEDO, pe motiv că nu a fost protejat de încălzirea climatică

Un austriac diagnosticat cu scleroză multiplă, afecţiune care se agravează la creșterea temperaturii, a dat statul în judecată la CEDO, reclamând că nu i s-a oferit protecţie contra încălzirii globale, informează luni AFP, citată de Agerpres.

Reclamantul, în vârstă de 40 de ani și specializat în domeniul energiei, a făcut plângere întâi la instanțele din Austria, dar demersul său a fost fără succes.

Acum, s-a adresat CEDO și și-a întemeiat acțiunea pe Articolul 2 din Convenţia europeană a drepturilor omului.

După 25 de grade Celsius trebuie să folosesc un scaun cu rotile. Cu alte cuvinte, sunt deja afectat de criza climatică şi voi fi şi mai afectat pe viitor”, a spus reclamantul în dosarul depus la CEDO.

Legea naţională asupra climei este slabă şi, în plus, actualul arsenal legal nu ne oferă posibilitatea de a depune contestaţie. Prin urmare, solicităm dreptul de a contesta această lege şi solicităm, de asemenea, măsuri climatice mai eficiente. Statul nu a reuşit să acţioneze şi trebuie să facă mai multe pentru a limita la 1,5 grade Celsius creşterea temperaturilor de pe planetă, comparativ cu valorile anterioare revoluţiei industriale„, a explicat pentru AFP avocata bărbatului, Michaela Kroemer, scrie Agerpres.

Dosarul de o mie de pagini a fost transmis vineri la Strasbourg, unde Curtea ar trebui să decidă până în vară dacă acest caz va fi tratat cu prioritate având în vedere situaţia de urgenţă climatică.

Fridays for Future a lansat o campanie de finanţare participativă (crowdfunding) care a strâns 30.000 de euro pentru a acoperi toate costurile asociate acestui demers.

Două plângeri similare sunt în curs de examinare la CEDO: şase portughezi cu vârste cuprinse între 8 şi 21 de ani acuză 33 de state europene că nu şi-au îndeplinit angajamentele privind combaterea încălzirii globale, în timp ce în Elveţia asociaţia „Les Aînées pour la protection du climat” dă în judecată Confederaţia Elveţiană pentru neglijenţă climatică.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button