fbpx

Ucraina spune că rușii atacă cu rachete cu capacitate nucleară, dar cu focoase neexplozive: „Reprezintă un pericol semnificativ”

Rusia folosește rachete cu capacitate nucleară, dar cu focoase neexplozive pentru a epuiza apărarea antiaeriană a Ucrainei, a spus armata ucraineană, citată de BBC. Ofiialii militari au arătat fragmente de rachete de croazieră X-55 de fabricație sovietică – concepute pentru utilizare nucleară – găsite în vestul Ucrainei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Rachetele sunt lansate pentru a „epuiza sistemul de apărare antiaeriană al țării noastre”, a spus un oficial ucrainean. Acesta a adăugat că testele asupra fragmentelor nu au arătat niveluri anormale de radioactivitate, scrie Digi24.

Experții militari ucraineni spun că Rusia s-ar putea să-și fi epuizat vastul arsenal de rachete, după ce în ultimele săptămâni a lansat val după val de lovituri masive asupra infrastructurii critice a Ucrainei.

Moscova recurge acum la utilizarea proiectilelor contondente care încă provoacă distrugeri, spun ei. Un raport al serviciilor informații din Marea Britanie din noiembrie a ajuns la concluzii similare.

Rusia – care a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie – nu a făcut niciun comentariu public cu privire la această chestiune.

Oficialul militar Mikola Daniliuk le-a arătat jurnaliștilor aflați la Kiev ceea ce el a descris drept fragmente de rachete de croazieră X-55 (cunoscute ca AS-15 de către NATO) găsite în regiunile Liov și Hmelnițki.

El a spus că proiectilele au fost concepute în perioada sovietică pentru a atinge „ținte strategice cu coordonate predeterminate”.

Marea Britanie a declarat că rachetele au fost concepute „exclusiv ca un sistem de livrare nucleară”.

Cu toate acestea, se crede că armata rusă a îndepărtat focoasele nucleare de pe rachetele trase asupra Ucrainei și le-a înlocuit cu un sistem inert.

Daniliuk a subliniat că și rachetele cu focoase neexplozive „reprezintă un pericol semnificativ” din cauza energiei lor cinetice și a reziduurilor de combustibil.

„Acest lucru este dovedit de cea mai recent atac, când o rachetă X-55 a lovit o clădire rezidențială”, a spus oficialul.

Joi, o alertă aeriană a fost pusă în aplicare pentru scurt timp în toată Ucraina – cu excepția peninsulei de sud Crimeea, anexată de ruși – după rapoarte conform cărora avioanele de război rusești se pregătesc să efectueze un nou val de lovituri cu rachete. Alerta a fost ulterior anulată.

Articole asemănătoare

Back to top button