fbpx

Tulpina Omicron cuprinde Occidentul. 11 țări din Europa confirmă deja cazuri de infectare

Noua mutație a COVID a fost confirmată deja în 11 țări europene, iar alte două state – Franța și Elveția – așteaptă rezultatul unor teste, având cazuri suspecte. Portugalia a confirmat luni 13 infectări în rândul sportivilor și al staffului tehnic al unei echipe de fotbal. La scurt timp, și Austria a anunțat primul caz Omicron, dintre cele suspectate deja. Ultimele pe listă sunt Suedia și Spania, cu câte un caz, și Danemarca, cu două.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cazurile suspecte din Danemarca, confirmate Cele două cazuri care se aflau în teste în Danemarca au fost convirmate cu Omicron, scriu Reuters și site-ul danez TheLocal. Conform presei daneze, nu sunt excluse noi restricții, ca urmare a detectării noii tulpini, scrie libertatea.ro.

Noua tulpină a ajuns și în Suedia și Spania Suedia și Spania au confirmat câte un caz de infectare cu Omicron luni seară, anunță The Guardian.

În Suedia, anunțul a fost făcut de Institutul de Sănătate Publică. Conform Reuters, care citează date oficiale, persoana infectată a călătorit în Africa de Sud. Și în cazul Spaniei este vorba despre o persoană care a călătorit în Africa de Sud, un bărbat de 51 de ani care a ajuns în Spania duminică, după o escală la Amsterdam. A fost detectat pozitiv cu coronavirus, iar la secvențiere a ieșit varianta Omicron, arată autoritățile madrilene.

Primul caz Omicron din Austria Ministrul sănătății din provincia austriacă Tirol a confirmat depistarea unui caz de infectare cu noua variantă Omicron. Austria devine, astfel, al optulea stat european în care este detectată noua tulpină.

Potrivit autorităţilor acestui land, persoana în cauză a fost testată pozitiv după ce a revenit dintr-o excursie în Africa de Sud, dar nu prezintă simptome de boală.

Primul caz suspect de infectare cu tulpina Omicron a fost detectat în Elveția, au transmis duminică seară autoritățile sanitare preluate de agenția Reuters. Cazul a fost înregistrat la o persoană care s-a întors din Africa de Sud în urmă cu o săptămână. Se efectuează teste pentru a se confirmat dacă infectarea provine de la varianta Omicron a virusului.

În condițiile răspândirii acestei tulpini, Elveția a impus obligativitatea prezentării unui test negativ înainte de îmbarcarea în avion și carantină timp de 10 zile la sosire pentru călătorii din 19 state. Pe lângă statele din sudul Africii, unde au fost confirmate primele cazuri, pe listă se mai află: Australia, Danemarca, Marea Britanie, Cehia sau Israel.

13 cazuri Omicron, confirmate în Portugalia Portugalia devine al șaptea țară europeană în care sunt confirmate cazuri pozitive de infectare cu noua variantă Omicron. 13 cazuri au fost confirmate în rândul fotbaliștilor sau staffului tehnic de la formația Belenenses din Lisabona, potrivit Reuters. Potrivit autorităților sanitare, unul dintre fotbaliști s-a întors recent din Africa de Sud. „Doi-trei jucători și doi-trei din staff au simptome, dar nimic prea grav, restul sunt asimptomatici. Toată lumea așteaptă să repete testele, de îndată ce autoritatea sanitară permite”, a adăugat el.

Transmitere comunitară în Scoția Șase cazuri de infectare cu noua variantă Omicron au fost confirmate în Scoția. Unele dintre persoane infectate nu au niciun istoric de călătorie în străinătate, semn că noua tulpină se răspândește deja comunitar.

Patru dintre aceste cazuri au fost confirmate în Lanarkshire și două în zona Greater Glasgow și Clyde. Secretarul pentru Sănătate, Humza Yousaf, a declarat că este un „moment îngrijorător” pentru cele șase persoane cu noua variantă.

Opt cazuri suspecte de infectare cu Omicron, în Franța Ministerul Sănătății de la Paris a anunțat că opt persoane sunt suspectate că s-au infectat cu noua variantă Omicron a virusului și urmează să fie efectuate mai multe teste pentru a confirma rezultatele, potrivit Reuters.

„Sunt considerați ca fiind posibil infectați cu varianta Omicron, pentru că au fost în Africa de Sud în ultimele 14 zile”, a transmis Ministerul Sănătății într-un comunicat. Franța a suspendat toate zborurile din sudul Africii până cel puțin la 1 decembrie și a intensificat protocoalele pentru persoanele care vin din teritoriile sale de peste mări, La Reunion și Mayotte.

În plus, orice persoană care intră în contact cu o persoană cu risc de apariție a unui posibil caz sau a unui caz confirmat al variantei Omicron, chiar și vaccinată, va trenbui să se izoleze. Anterior, cei vaccinați erau scutiți.

Germania confirmă un nou caz de infectare cu Omicron Germania are în total trei cazuri confirmate de infectare cu noua tulpina Omicron, după ce și testul în cazul unei persoane revenită recent din Africa de Sud a arătat că este vorba despre noua mutație COVID. Este vorba despre un pasager care a revenit din Africa de Sud în Germania. El a aterizat pe aeroportul din Frankfurt. „Secvențierea a confirmat că este vorba despre Omicron. Este vorba despre cazul anunțat sâmbătă dimineață”, a declarat, duminică, un oficial din landul Hesse, unde se află și metropola Frankfurt.

13 cazuri de infectare cu Omicron, în Olanda Autoritățile olandeze anunță că în cazul a 13 persoane care au sosit vineri în Țările de Jos cu zboruri din Africa de Sud a fost confirmată prezența variantei Omicron a coronavirusului, relatează The Guardian. Cei 61 de pasageri care au fost depistați pozitiv cu COVID-19, vineri, după ce au sosit cu ultimele două avioane care au aterizat pe Aeroportul Schiphol din Amsterdam, înainte de instituirea unei interdicțiilor de zbor, au fost imediat izolați, iar între timp are loc secvențierea probelor, pentru a se stabili dacă sunt infectați cu noua tulpină.

„Varianta Omicron a fost identificată până acum în 13 dintre testele pozitive. Ancheta nu a fost încă finalizată. Noua variantă poate fi găsită în mai multe probe”, a transmis Institutul Național de Sănătate Publică (RIVM) într-un comunicat.

Primul caz suspect în Austria Pacientul suspect de infectare cu noua tulpină a fost identificat în regiunea Tirol. Acesta s-a întors din Africa de Sud săptămâna trecută și a fost testat pozitiv pentru COVID-19, relatează Reuters. Testele inițiale efectuate de Institutul de Virusologie din Innsbruck au condus la „suspiciuni concrete” că rezultatul pozitiv al testului PCR ar putea avea legătură cu varianta Omicron, au precizat autoritățile.

Un eșantion va fi trimis la Agenția Austriacă pentru Sănătate și Siguranță Alimentară (AGES) pentru testare ulterioară, iar rezultatele vor veni în câteva zile. „Conform propriilor declarații și datelor actuale, persoana afectată a stat aproape exclusiv acasă de la întoarcerea sa din călătorie, în urmă cu trei zile, și în prezent nu are simptome”, au mai transmis autoritățile din Tirol.

Danemarca anunță două cazuri suspecte În Danemarca există două cazuri suspecte de infectare cu noua tulpină. Este vorba despre persoane sosite din Africa de Sud. „Autorităţile sanitare au o suspiciune rezonabilă că avem primele două cazuri ale noii variante Omicron în Danemarca”, a transmis ministrul Magnus Heunicke, printr-un comunicat de presă. Probele sunt secvențiate și în câteva zile vor fi primite rezultatele.

Între timp, în Cehia, un purtător de cuvânt al unui spital din orașul Liberec, din nordul țării, a anunțat confirmarea unui caz de infectare cu tulpina Omicron la o pacientă, potrivit The Guardian, care citează Televiziunea Cehă. Potrivit premierului Andrej Babis, femeia a călătorit în Namibia și s-a întors în Cehia prin Africa de Sud și Dubai. Ea a fost vaccinată și are simptome ușoare ale bolii. „Având în vedere de unde a venit pacienta și toate circumstanțele, putem anunța că tulpina a fost confirmată”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Cehia confirmă cazul suspect Un spital din Liberec, Cehia, a confirmat primul caz de infectare cu noua tulpină COVID la o femeie, printr-un reprezentant oficial au unității medicale, anunță The Guardian, care citează televiziunea publică cehă. Anunțul vine după ce ieri autoritățile cehe au informat că au un caz suspect de infectare Omicron. Prim-ministrul Andrej Babis a spus atunci că este vorba de o femeie care fusese în Namibia și s-a întors în Cehia via Africa de Sud și Dubai. Pacienta era vaccinată și a avut simptome ușoare.

Italia, Marea Britanie și Germania au anunțat sâmbătă primele cazuri Marea Britanie a anunțat sâmbătă că are două cazuri de infectare cu Omicron. Este vorba despre două persoane, din orașe diferite, care au călătorit recent în Africa. La scurt timp un anunț similar a venit din Germania.Ministrul sănătății din landul Bavaria a anunțat că două persoane au fost infectate cu Omicron. Cele două au revenit, pe 24 noiembrie, pe aeroportul din München, din sudul Africii.

În paralel, în landul Hesse, sunt așteptate rezultatele unor secvențieri, după ce un pasager infectat cu COVID a aterizat pe aeroportul din Frankfurt. Nu a mai durat mult ca o altă țară europeană să facă același anunț: Italia. Un locuitor din provincia Campania, revenit recent din Mozambic, are COVID, iar testele au arătat că este vorba despre Omicron.

Până acum, prezența tulpinii a fost confirmată și în Belgia, prima țară care a anunțat că tulpina a ajuns pe continentul european. Este vorba despre un călător care s-a întors, pe 11 noiembrie, din Egipt, țară care nu se află pe lista roșie a țărilor africane. Potrivit unui virusolog care lucrează îndeaproape cu autoritățile medicale din Belgia, turistul respectiv a început să aibă simptome pe 22 noiembrie, la 11 zile de la revenirea în țară.

Olanda are și ea cazuri suspecte, 61 la număr. Zeci de turiști reveniți din Africa de Sud au fost depistați pozitiv, vineri seară, la sosirea pe aeroportul din Amsterdam.

Cehia așteaptă și ea să confirme sau să infirme dacă tulpina Omicron a ajuns și pe teritoriul său. Unele țări anunță deja măsuri. Urmează altele? Premierul britanic Boris Johnson a anunțat deja noi măsuri. Toți cei care intră în Marea Britanie vor fi nevoiți să facă un test PCR și să se izoleze, până la apariția rezultatelor. În plus, masca de protecție este din nou obligatorie în magazine și transportul în public. UE anunțase deja, încă de vineri, că suspendă temporar zborurile din și spre șapte țări din regiunea Africii de Sud: Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia şi Zimbabwe.

Măsuri similare au fost luate și de SUA, Canada, Israel, Australia, Emiratele Arabe, Iordania, Egipt și Iran. Restricții mai dure se luaseră deja în cazul Olandei. Premierul Mark Rutte a anunțat vineri că „de duminică, totul în Olanda este în principiu închis între orele 17.00 şi 5.00”, în afară în special de magazinele esenţiale.

Citește și:

Nouă decizie CNESP, de teama variantei Omicron: Carantină de 14 zile pentru cei care se întorc din șase state

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button