fbpx

Tren deraiat şi drumuri acoperite de ape în urma ploilor torenţiale care afectează Suedia şi Norvegia

Ploile abundente au afectat luni sudul Scandinaviei, provocând deraierea unui tren şi inundarea unor drumuri, în ceea ce oficialii din Suedia şi Norvegia au avertizat că ar putea deveni cel mai sever episod de vreme ploioasă care a lovit regiunea în ultimele decenii.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Meteorologii suedezi şi norvegieni au emis coduri roşii, cel mai sever nivel de avertizare, în vigoare pentru multe zile din această săptămână. Potrivit acestora, în locurile cele mai afectate ar putea cădea în 24 de ore o lună sau mai mult din cantitatea normală de precipitaţii şi cele mai grave inundaţii din ultimii 25 de ani în Norvegia, sau chiar 50 de ani în Suedia.

Un tren care transporta peste 100 de pasageri a deraiat în estul Suediei, în timp ce ploaia a inundat parţial terasamentul căii ferate, rănind trei persoane care au fost transportate la spital, a anunţat poliţia, scrie Mediafax.

Vântul puternic şi furtunile au doborât liniile electrice locale şi au perturbat mai multe feriboturi din Marea Baltică şi Marea Nordului, precum şi o parte din traficul aerian, în timp ce Norvegia a suspendat anumite servicii feroviare şi a amânat o serie de meciuri de fotbal în aer liber, relatează Reuters.

Sistemul de presiune scăzută, care a lovit Suedia duminică seara şi a ajuns luni în Norvegia, a fost botezat „Hans” de către Institutul Meteorologic norvegian, care a declarat că denumirea sistemului meteorologic facilitează atragerea atenţiei publicului.

Autorităţile i-au avertizat pe cei mai afectaţi să stea departe de râuri şi de pantele abrupte şi să se deplaseze doar atunci când este strict necesar. Acestea au declarat că există un risc ridicat de pagube materiale pe scară largă, deoarece ploaia torenţială va continua în zilele următoare.

Danemarca a înregistrat, de asemenea, precipitaţii abundente şi a emis un cod galben, o avertizare de nivel inferior, în timp ce meteorologii din Finlanda au declarat că ţara ar putea fi lovită de furtuni puternice în cursul acestei săptămâni.

Preţurile energiei electrice au scăzut în întreaga regiune, care se bazează în mare măsură pe energia hidroelectrică pentru electricitate, deoarece rezervoarele au fost văzute umplându-se mai rapid decât în mod normal, iar contractele pentru următorul trimestru şi anul viitor au scăzut cu 11% şi, respectiv, 6%.

Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Stoere, a declarat că se aşteaptă ca fenomenele meteorologice extreme să devină mai frecvente.

„Acesta este un efect al schimbărilor climatice, cu vreme mai furtunoasă şi mai umedă în Norvegia”, a declarat Stoere pentru postul public de televiziune NRK. 

Articole asemănătoare

Back to top button