fbpx

Rușii au bombardat din nou cu rachete Zaporojie. Zelenski spune că rușii „plănuiesc ceva în sud”

Premierul ucrainean avertizează că iarna va fi „foarte provocatoare”, deoarece Rusia va continua să bombardeze infrastructura energetică a țării. El a adăugat că a fost restabilită alimentarea cu energie electrică în 70% dintre gospodării. În timpul nopții, rușii au atacat cu rachete Zaporojie și au provocat un incendiu la un punct de distribuie a gazelor. Președintele Volodimir Zelenski spune că în ciuda pierderilor extrem de mari ale Rusiei, invadatorii „încă încearcă să avanseze în regiunea Donețk” și „plănuiesc ceva în sud”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Atacuri cu rachete asupra regiunii Zaporojie

Șeful administrației militare regionale Zaporojie, Oleksandr Starukh, a transmis miercuri dimineață pe Telegram, că rușii au atacat cu rachete regiunea Zaporojie în timpul nopții și că a fost lovit un punct de distribuție a gazelor, ceea ce a dus la un incendiu.

„În Zaporojie, un punct de distribuție a gazelor a fost avariat în urma loviturii unei rachete (probabil S-300), ceea ce a provocat un incendiu. A fost stins  rapid, dar trei străzi au rămas fără gaz. Din fericire, nu au fost oameni răniți”, a scris el, citat de Digi24.

Zelenski spune că rușii „plănuiesc ceva în sud”

În mesajul transmis în timpul nopții, președintele Ucrainei, Vlodimir Zelenski, a scris pe Telegram că, „în ciuda pierderilor extrem de mari ale Rusiei, ocupanții încă încearcă să avanseze în regiunea Donețk, să câștige teren în regiunea Lugansk, să se mute în regiunea Harkov”.

„Ei plănuiesc ceva în sud”, a adăugat Zelenski, scrie The Guardian.

„Dar rezistăm și – cel mai important – nu permitem inamicului să-și îndeplinească intențiile”, a subliniat el.

5 morți după un atac al rușilor asupra Donețk

Cel puțin cinci civili au fost uciși marți în atacurile rușilor asupra regiunii Donețk din estul Ucrainei, potrivit unui oficial militar ucrainean.

Într-o declarație transmisă miercuri, Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare regionale Donețk, a declarat că două persoane au murit în orașul Bakhmut, alte două în Drobysheve și una în Lyman vecină.

Alte 15 persoane au fost rănite, a spus el.

Unele dintre cele mai mari bătălii din estul Ucrainei au loc în jurul Bakhmut, care a fost asediat de luni de zile de forțele ruse.

Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal a declarat că al doilea sezon de iarnă din timpul războiului „va fi foarte provocator”, scrie CNN.

El a afirmat, în cadrul unei şedinţe de Guvern, că Rusia „va bombarda în continuare infrastructura energetică”. „Obiectivul lor este de a îngheţa Ucraina şi de a comite un alt genocid al poporului ucrainean”, a afirmat premierul ucrainean.

Şmîhal a adăugat că „toate regiunile din Ucraina, cu excepţia regiunii Herson, sunt alimentate cu energie electrică”. „În prezent, producţia de energie electrică din ţară acoperă 70% din nevoile de consum”, a transmis premierul.

El a precizat că responsabilitatea revine acum companiilor regionale de electricitate de a nu depăşi limitele furnizate de compania de electricitate de stat NPC Ukrenergo şi de a minimiza deconectarea neuniformă a consumatorilor. Există suficientă energie, a spus el, pentru a distribui în mod egal sarcina întreruperilor forţate, astfel încât oamenii să poată aprinde luminile timp de cel puţin cinci-şase ore pe zi, a precizat Şmîhal. El a adăugat că situaţia a necesitat o apărare aeriană puternică şi reparaţii rapide ale echipamentelor electrice deteriorate.

„În ceea ce priveşte apărarea aeriană, în ultima lună, s-au înregistrat progrese semnificative, în primul rând, datorită furnizării de sisteme occidentale moderne”, a spus el.

Obţinerea de echipamente energetice suplimentare a fost, de asemenea, o prioritate, a spus el. „Numai Lituania ne-a dat 114 transformatoare. Alte ţări alocă fonduri şi echipamente pentru a ajuta Ucraina să supravieţuiască iernii. Nu doar Europa, ci şi SUA, Canada şi Japonia ne oferă un sprijin substanţial”, a mai afirmat el.

Şmîhal a declarat că resursele energetice ale Ucrainei sunt adecvate pentru lunile de iarnă: „Intrăm în iarnă cu 14 miliarde de metri cubi de gaz în depozitele noastre şi 1,3 milioane de tone de cărbune în depozite. Această resursă va fi destul de suficientă pentru a trece iarna în mod stabil”. Potrivit premierului, Ministerul Economiei nu prevede niciun fel de penurie de combustibil şi motorină, care vor fi necesare pentru sutele de generatoare care vor fi importate.

Articole asemănătoare

Back to top button