fbpx

Putin a ordonat preluarea centralei Zaporojie și transformarea ei în proprietate de stat rusă

Vladimir Putin a semnat un decret, miercuri, prin care a ordonat preluarea controlului asupra centralei nucleare de la Zaporojie și transformarea ei în „proprietate federală”, relatează Digi24, cu referire la Reuters.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Centrala, care este cea mai mare astfel de uzină din Europa, se află sub controlul invadatorilor de mai multe luni, însă până acum a fost operată de personalul său ucrainean. Apropierea sa de linia frontului a ridicat, de-a lungul acestei perioadei, multe îngrijorări cu privire la posibilitatea unui accident nuclear catastrofal.

În același timp, agenția pentru energie atomică a ONU a avertizat că sursa de energie pentru centrală este „fragilă” și că acest lucru poate pune în pericol funcționarea acesteia.

Situația legată de aprovizionarea cu energie a centralei continuă să fie extrem de precară. În acest moment avem energie din surse externe la centrală, dar este, așa putea spune, foarte fragilă. Avem o singură linie care alimentează centrala”, a declarat Rafael Grossi, șeful AIEA.

Tensiuni și îngrijorări legate de centrala Zaporojie

De când a început războiul în Ucraina și de când rușii au ocupat centrala, au existat temeri constant că s-ar putea ajunge la un periculos accident nuclear, mai ales în condițiile în care invadatorii au părut dispuși să pună în pericol siguranța întregului continent pentru a-și atinge obiectivele militare în Ucraina.

Bombardamentele constante în proximitatea centralei au ridicat îngrijorări și temeri uriașe cu privire la un posibil accident nuclear care ar fi putut să-l rivalizeze în dimensiune și gravitate pe cel de la Cernobîl, de acum 36 de ani.

În august apăruseră inclusiv imagini cu vehicule militare ale rușilor în interioriul unei camere a turbinelor din centrală. Ucraina a acuzat în repetate rânduri forțele ruse că depozitează arme grele în interiorul complexului și le folosesc ca acoperire pentru a lansa atacuri, știind că Ucraina nu poate întoarce focul fără a risca să lovească unul dintre reactoarele centralei. Între timp, Rusia a susținut că trupele ucrainene bombardează centrala.

Rușii l-au eliberat pe șeful centralei Zaporojie, răpit acum mai multe zile

Luni, șeful centralei, răpit cu câteva zile înainte, a fost eliberat de ruși. Ucraina anunța că o patrulă rusească l-a reținut, vineri, pe Ihor Murașov în timp ce acesta călătora de la centrala nucleară spre orașul Enerhodar, acolo unde locuiesc mulți dintre angajații centralei.

IAEA a anunțat, sâmbătă, că se află în contact cu „autoritățile relevante”, fără să menționeze Rusia, și a spus că a primit informații că Murașov este în „detenție temporară”.

„Salutăm eliberarea lui Ihor Murașov, director general al centralei nucleare de la Zaporojie din Ucraina. Avem confirmarea că domnul Murașov s-a întors în siguranță la familia sa”, a anunțat Grossi pe Twitter, luni.

Sâmbătă, IAEA spunea că reținerea lui Murașov are „un impact imediat și serios asupra procesului de luare a deciziilor și asupra asigurării siguranței și securității la centrală”.

Articole asemănătoare

Back to top button