fbpx

Politiciană din Taiwan, acuzată că și-a mituit alegătorii cu teste anti-COVID fabricate în China

O candidată taiwaneză la primăria oraşului Taipei a fost inculpată după ce a mituit alegătorii chemaţi la urne, oferindu-le teste anti-COVID fabricate în China, a anunţat marţi parchetul, scrie Agerpres care citează France Presse.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Beijingul consideră Insula Taiwan ca făcând parte din teritoriul său şi a jurat că va recâştiga controlul asupra acesteia, cu forţa dacă este necesar, scrie Digi24.

Chiu Jui-lien şi soţul ei sunt primii urmăriţi penal în virtutea „Legii anti-infiltrare” adoptate cu puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale din 2020 şi destinată să blocheze influenţa chineză în Taiwan.

Legea, susţinută de partidul preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, interzice forţelor străine „ostile” să facă o campanie, donaţii cu caracter politic, presiuni sau să difuzeze informaţii false în legătură cu alegerile.

Chiu Jui-lien, candidată la primăria Taipeiului la alegerile locale din 26 noiembrie, şi soţul ei au fost acuzaţi luni de distribuirea de teste de detectare COVID-19 fabricate în China pentru a obţine voturi, a informat biroul procurorilor districtului Shilin într-un comunicat.

Aceste teste gratuite au fost furnizate de Zona Experimentală a Insulei Pingtan, lansată în 2019 în regiunea chineză Fujian, aproape de coasta taiwaneză, cu scopul de a stimula propria dezvoltare dar şi legăturile cu Taiwanul.

Cuplul a importat 6.000 din aceste teste, ocolind aprobarea cerută de Taipei pentru orice import de peste 100 de kituri, potrivit procurorilor. Candidata le-a oferit locuitorilor în schimbul voturilor lor în scrutinul din 26 noiembrie, pe care în cele din urmă ea l-a pierdut.

Cuplul a fost „finanţat de o sursă de infiltrare” pentru a comite un act de corupţie şi a încălcat reglementările privind importul şi furnizarea de articole medicale, au adăugat procurorii.

Actul de acuzare urmăreşte „să se asigure că alegerile (…) nu vor fi infiltrate şi nici parazitate de forţe străine ostile, pentru a menţine un climat electoral echitabil”, se mai spune în comunicat.

La sfârşitul scrutinului din 26 noiembrie, preşedinta taiwaneză a anunţat că demisionează din funcţia de şefă a partidului la putere, PDP (Partidul Progresist Democrat n.r.), care a pierdut patru dintre cele şase oraşe principale ale insulei cu 23 de milioane de locuitori, inclusiv capitala Taipei, aminteşte AFP.

Kuomintang, principalul partid de opoziţie, mai favorabil unei apropieri faţă de China, la rândul său, a câştigat sau a păstrat 13 oraşe sau provincii, faţă de cinci pentru PDP.

Tsai Ing-wen va rămâne totuşi preşedinta insulei, funcţie pe care o deţine din 2016, până la sfârşitul celui de-al doilea şi ultim mandat de patru ani, în mai 2024.

Articole asemănătoare

Back to top button