fbpx

Pasagerii nu vor scoate nimic din buzunare. Care este prima ţară din lume în care transportul public va fi gratuit?

Marele Ducat de Luxemburg va fi prima țară din lume în care utilizarea întregii reţele de transport public va fi gratuită. Deși unele orașe se vor conduce după principiu „gratuitate parțială”, în anumite ore şi pentru anumite mijloace de transport, totuși este o premieră mondială când o astfel de inițiativă vizează întreaga țară, precizează Ministerul Mobilităţii din Luxemburg.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Măsura, considerată una „socială importantă”, va intra în vigoare pe 1 martie curent. Aceasta vizează 40% dintre gospodăriile din Luxemburg care utilizează transportul în comun şi reprezintă o economie de aproximativ 100 de euro pentru fiecare gospodărie pe an.

Autoritățile au luat această decizie și în încercarea de a reduce ambuteiajele, dat fiind faput că mai mulți localnici aleg să meargă cu automobilul propriu, cu o rată de 47% – pentru deplasările în scop profesional şi 71% – pentru deplasările de petrecere a timpului liber, potrivit unui sondaj efectuat în 2018 de TNS.

În centrul capitalei din acest stat, ambuteiajele sunt la ordinea zilei. Și, deși construcţia unei linii de tramvai a început în urmă cu mai mulţi ani, lucrările vor mai dura câţiva ani pentru a face legătura între sudul capitalei şi zona de nord unde este aeroportul.

Luxemburgul are o populaţie de aproximativ 610.000 de locuitori. Aici, autobuzul este utilizat doar pentru 32% din călătoriile spre locul de muncă, iar trenul – pentru 19%.

„Cred că voi folosi mai des transportul în comun. Totuși… vor fi mai puţine biciclete şi mai puţini pietoni pentru că evitarea plăţii biletului era pentru mulţi un motiv pentru a face sport”, a apreciat un localnic.

Potrivit autorităţilor, sumele generate de vânzarea de bilete pentru mijloacele de transport în comun, care în Luxemburg aveau un preţ unic de doi euro călătoria, se ridică la 41 milioane euro pe an. Suma nu reprezintă decât 8% din cele 500 milioane de euro pe an la cât se ridică costurile anuale cu transportul în comun, transmite Agerpres.

Articole asemănătoare

Back to top button