fbpx

Papa Francisc îl critică pe Patriarhul Kirill: „Dumnezeu este pace. Nu ne călăuzește pe calea războiului”

Papa Francisc a afirmat miercuri că Dumnezeu nu îndrumă religiile spre război, o critică la adresa patriarhului ortodox rus Kirill, care susține invazia Ucrainei și care a boicotat o conferință a liderilor religioși din toată lumea, relatează Reuters, citat de digi24.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În a doua sa zi în Kazahstan, Papa Francisc s-a adresat celui de-al șaptelea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale, o reuniune care reunește creștini, evrei, musulmani, budiști, hinduși și alte religii.

Congresul este marcat de absența ostentativă a lui Kirill. El trebuia să participe, dar ulterior s-a retras. Biserica Ortodoxă Rusă a trimis totuși o delegație.

„Dumnezeu este pace. El ne călăuzește întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului. Să ne angajăm, așadar, să insistăm și mai mult asupra necesității de a rezolva conflictele nu prin mijloacele neconcludente ale puterii, cu arme și amenințări, ci prin singurele mijloace binecuvântate de cer și demne de om: întâlnirea, dialogul și negocierile răbdătoare”, a spus Francisc, vorbind la o masă rotundă uriașă din Palatul Independenței, o structură modernă uriașă din oțel și sticlă din capitala fostei republici sovietice.

Papa, care la începutul acestui an a spus despre Kirill că nu poate fi „băiatul de altar” al lui Vladimir Putin, a declarat la conferință: „Sacrul nu trebuie să fie niciodată un sprijin pentru putere, nici puterea un sprijin pentru sacru!”.

Principalul absent de la acest congres, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, un susţinător al războiului din Ucraina, şi-a anulat participarea fără a preciza motivul.

Dacă Papa Francisc a denunţat un „război crud şi fără sens”,  Patriarhul Kirill a apărat „operaţiunea militară” a preşedintelui rus Vladimir Putin şi lupta împotriva „duşmanilor externi şi interni” ai Rusiei.

Patriarhul Kirill a sprijinit cu entuziasm invazia Rusiei în Ucraina, pe care patriarhul o consideră un bastion împotriva unui Occident pe care îl numește decadent. Poziția sa a provocat o ruptură cu Vaticanul și a declanșat o rebeliune internă care a dus la ruperea legăturilor unor biserici ortodoxe cu Biserica Ortodoxă Rusă.

Articole asemănătoare

Back to top button