fbpx

O explozie s-a produs la un centru medical din Rusia, care păstrează cei mai periculoși viruși din lume. Reacția autorităților

La Centrul de Cercetare pentru Virologie şi Biotehnologie, situat în Koltsovo, în regiunea Novosibirsk din Siberia, s-a produs o explozie care a cauzat spargerea a câtorva geamuri ale clădirii, dar și rănirea unui angajat.

Bărbatul s-a ales cu arsuri de gradul III, însă nu asta ar fi ceea ce îngrijorează cel mai mult. Ținând cont de faptul că instituţia a deţinut studii despre arme biologice în timpul erei sovietice, iar acum fiind unul dintre principalele centre de cercetare a bolilor din Rusia, se crede că virușii, precum Ebola, ar fi ajuns „în libertate”.

Autorităţile din Rusia insistă că în încăperea în care a avut loc explozia nu se aflau substanţe cu risc biologic şi că explozia nu a produs pagube structurale. Primarul oraşului Koltsovo a asigurat locuitorii că nu au există niciun risc biologic în zonă. Totuşi, cauza exploziei este încă necunoscută, iar o investigaţie a fost declanşată.

Virusul variolei „supravieţuieşte” în două locuri pe Pământ: în laboratorul Vector şi în alt laborator de maximă securitate, situat în Centrul pentru Controlul Bolilor, din Atlanta, SUA, transmite presa străină.

În 2004, o cercetătoare de la laboratorul Vector a murit, după ce s-a înţepat accidental cu un ac care era infectat cu virusul Ebola.

Articole similare

Back to top button
Close