fbpx

Noi îngrijorări la granița NATO: Belarus a început exerciții militare în apropiere de „coridorul Suwalki”

Belarus a început exerciții militare în apropierea graniței sale cu Polonia și Lituania, pe măsură ce cresc tensiunile cu cele două țări membre NATO din cauza mercenarilor Wagner care s-au mutat în Belarus. Exercițiile militare au loc în apropierea așa-numitului „coridor Suwalki”, un teritoriu care se întinde de-a lungul graniței polono-lituaniene și care ar putea face legătura cu exclavă rusă Kaliningrad.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Atât Polonia, cât și Lituania au sporit securitatea la frontieră de când mii de luptători Wagner au sosit în Belarus, aliat Rusiei, în baza unui acord care a pus capăt rebeliunii lor armate la sfârșitul lunii iunie și le-a permis lor și liderului lor, Evgheni Prigojin, să evite acuzațiile penale.

Liderii celor două țări NATO au spus că sunt pregătiți pentru provocări de la Moscova și Minsk într-o zonă sensibilă în care ambele țări se învecinează cu Belarus, precum și cu exclava rusă Kaliningrad. Comentariile au fost făcute la începutul lunii august, după ce două elicoptere din Belarus au zburat pentru scurt timp la joasă altitudine în spațiul aerian polonez. Autoritățile din Belarus au negat că elicopterele lor au intrat în Polonia, scrie Digi24.

Ministerul apărării din Belarus a declarat că exercițiile care au început luni se bazează pe experiențe din „operațiunea militară specială” – termenul pe care Rusia îl folosește pentru războiul său din Ucraina. Potrivit ministerul din Belarus, excercițiile inculd „folosirea dronelor, precum și interacțiunea strânsă a unităților de tancuri și puști motorizate cu unități ale altor ramuri ale forțelor armate”.

Exercițiile militare aveau loc în regiunea Grodno din Belarus, lângă așa-numitul coridor Suwalki – o porțiune de pământ slab populată care se întinde pe 96 km de-a lungul graniței polono-lituaniene. Leagă cele trei state baltice Lituania, Letonia și Estonia cu restul alianței NATO și separă Belarus de Kaliningrad, o exclavă rusă puternic militarizată de la Marea Baltică, care nu are nicio legătură terestră cu Rusia.

Analiștii militari din vest au privit de mult timp coridorul Suwalki ca pe o potențială zonă de conflict în orice confruntare dintre Rusia și NATO. 

Armata din Belarus a declarat că folosește în mod activ mercenarii ruși pentru a-și antrena trupele, iar exercițiile au început pe măsură ce mai mulți luptători Wagner au sosit în țară. Mercenarii sosesc zilnic în grupuri mici, potrivit Belaruski Hajun, un grup civic care urmărește mișcările trupelor în Belarus.

Gray Zone, un blog legat de Wagner de pe aplicația de mesagerie Telegram, a raportat luni că aproximativ 7.000 de luptători Wagner se află într-o tabără aproape de Asipovichy, un oraș la 230 km nord de granița cu Ucraina. Afirmația nu a putut fi verificată în mod independent.

Articole asemănătoare

Back to top button