fbpx

Milioane de ucraineni încă nu au electricitate după ultimul raid aerian rusesc. Temperaturile au ajuns aproape de zero grade

Ucraina, in special capitala sa Kiev, era si joi in mare parte privata de apa si electricitate, la o zi dupa un nou bombardament rusesc cu rachete si drone care au tintit infrastructura sa energetica.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Strategia Rusiei a fost calificata drept ”crima de razboi” de statele occidentale si de presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relateaza AFP.

La Kiev, unde temperatura abia depasea zero grade si peste zapada a mai cazut si o ploaie inghetata, circa 70% din populatie nu avea joi dimineata curent electric, potrivit primariei. Aprovizionarea cu apa a fost restabilita in capitala la inceputul dupa-amiezii, scrie StirileProTV.

De asemenea in orasul vestic Liov, unde miercuri furnizarea electricitatii a fost oprita complet, joi dupa-amiaza circa trei sferturi din populatie inca nu avea curent.

Probleme in furnizarea energiei persista si la Harkov, al doilea oras al tarii. Tot restul Ucrainei este in mare masura afectat de taieri de curent, dar reconectarea infrastructurilor critice la retea continua progresiv, iar presedintia ucraineana a anuntat deschiderea a circa 4.000 de puncte de incalzire in toata tara.

Cele trei centrale atomoelectrice deconectate dupa raidul rusesc au fost intre timp reconectate la retea si ar trebui sa alimenteze acum din nou cu electricitate populatia si sistemele de distributie a apei.

Operatorul retelei de distributie a energiei electrice din Ucraina, Ukrenergo, a anuntat miercuri intreruperi ale furnizarii energiei electrice in toata tara, pentru a evita accidentele majore in retea in urma noului atac rusesc, care a determinat si deconectarea celor trei centrale nucleare prin activarea sistemelor automate de protectie.

”Daca nu vor fi noi atacuri, vom putea diminua considerabil lipsa (de curent) in sistemul energetic pana la sfarsitul zilei”, a declarat joi ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galuscenko, care a descris situatia ca fiind in continuare dificila. ”Marea majoritate” a populatiei ucrainene a ramas miercuri fara electricitate dupa atacul rusesc, a confirmat acest oficial.

Conform armatei ucrainene, in raidul de miercuri Rusia a lansat circa 71 de rachete, dintre care 51 au fost doborate, la fel si 5 drone kamikaze. Opt instalatii energetice au fost atinse, iar bilantul victimelor acestui atac este de 10 morti si 50 de raniti, potrivit procurorului general al Ucrainei.

Armata rusa a negat ca ar fi tintit capitala Kiev, afirmand ca pagubele de acolo au fost provocate de rachetele antiaeriene ucrainene lansate pentru a intercepta rachetele rusesti.

Serviciul de informatii militare al Ucrainei estimeaza ca Rusia ar avea nevoie de circa o saptamana pentru a pregati un nou raid de acest fel.

Dupa explozia de pe podul Crimeii, Rusia a lansat in octombrie o serie de atacuri asupra infrastructurilor critice ucrainene, pentru a incerca astfel sa aduca Kievul la masa negocierilor si a diminua potentialul de lupta al Ucrainei in razboiul declansat in februarie prin agresiunea rusa.

Articole asemănătoare

Back to top button