fbpx

Mama lui Navalnîi spune că i s-ar fi dat un ultimatum: „Înmormântare secretă sau fiul ei va fi îngropat în curtea închisorii”

Autorităţile ruse încearcă să împiedice o ceremonie publică de înmormântare a liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi, pentru că se tem că mulţi oameni ar dori să participe, a declarat vineri şefa de investigaţii de la Fundaţia Anticorupţie fondată de Navalnîi. Ludmilei Navalnaia, mama opozantului rus, i s-a dat un ultimatum pentru a-și înmormânta fiul în secret, transmite CNN, citat de Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

O purtătoare de cuvânt a opozantului rus Aleksei Navalnîi, care a decedat în închisoare la 16 februarie, a declarat vineri că autorităţile ruse i-au spus mamei sale că acesta va fi înmormântat în colonia penală în care a murit, dacă ea nu va fi de acord, în termen de trei ore, să îl îngroape fără o înmormântare publică.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, a postat pe X: „În urmă cu o oră, un anchetator a sunat-o pe mama lui Aleksei şi i-a dat un ultimatum. Fie este de acord în termen de trei ore cu o înmormântare secretă, fără o despărţire publică, fie Aleksei va fi înmormântat în colonia penitenciară”.

Iarmîş a declarat că mama lui Navalnîi refuză şi continuă să ceară să îi fie predat trupul lui Aleksei.

Familia şi susţinătorii lui Navalnîi l-au acuzat pe Putin că l-a ucis pe opozant, o acuzaţie pe care Kremlinul a respins-o cu furie.

De ce se teme Putin de funeralii publice

Putin nu a menţionat niciodată numele lui Navalnîi şi nu a comentat public pe această temă de la moartea sa. Kremlinul a declarat că nu are de-a face cu moartea sa, iar circumstanţele sunt investigate.

Disputa în legătură cu înapoierea trupului său pare să reflecte îngrijorarea Kremlinului că o înmormântare publică de amploare pentru principalul critic al lui Putin ar putea deveni un punct central de unor eventuale tulburări, cu câteva săptămâni înainte de alegerile în care liderul de la Kremlin doreşte să rămână încă şase ani la putere. El se confruntă cu alţi trei candidaţi, dar niciunul dintre ei nu îl critică pe Putin.

Grupul pentru drepturile omului OVD-Info afirmă că 400 de persoane au fost reţinute în zilele care au urmat morţii lui Navalnîi pentru că au încercat să îl comemoreze în public.

Într-un videoclip de 95 de secunde publicat joi, Liudmila Navalnaia a declarat că autorităţile au încercat să o „şantajeze” şi să o ameninţe pentru a accepta o înmormântare secretă, lucru pe care a spus că nu îl va accepta. „Ei vor ca această (înmormântare) să se facă în secret, fără niciun fel de adio. Vor să mă ducă la marginea unui cimitir, la un mormânt proaspăt şi să spună: aici zace fiul tău. Nu sunt de acord cu asta”, a spus ea. „Vreau ca voi, cei care aţi ţinut la Aleksei şi pentru care moartea lui a fost o tragedie personală, să aveţi ocazia să vă luaţi rămas bun de la el”, a adăugat femeia, adresându-se susţinătorilor lui Navalnîi din Rusia.

Recompensă pentru informații despre moartea lui Aleksei Navalnîi

Ivan Jdanov, consilierul lui Navalnîi, a declarat că avocaţii Liudmilei Navalnaia au depus o plângere legală pentru „profanarea corpului unei persoane decedate”. De asemenea, el a oferit o recompensă membrilor instituţiilor de securitate în schimbul unor informaţii despre ceea ce el a numit uciderea lui Navalnîi.

„Dacă mai aveţi vreo urmă de umanitate, încetaţi să o mai batjocoriţi pe mama sa şi înapoiaţi-i trupul fiului ei”, a declarat Evgenia Kara-Murza, soţia politicianului de opoziţie Vladimir Kara-Murza, care ispăşeşte şi el o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Siberia pentru diverse acuzaţii, inclusiv de trădare.

Jurnalistul Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a postat pe X: „Doar daţi-i-l Liudmilei Ivanovna pe fiul ei. Doar daţi-i-l înapoi”.

Svetlana Aleksievici, laureată belarusă a premiului Nobel pentru literatură, a postat: „Vreau să fac apel nu doar la Kremlin. Vreau să le cer tuturor oamenilor, nouă tuturor – să continuăm să spunem şi să spunem că trebuie să îi înapoieze trupul mamei sale”.

Mesaj audio fals despre Iulia Navalnaia

O organizaţie rusă de verificare a faptelor a declarat că a descoperit un mesaj audio fals care circulă pe reţelele sociale şi despre care au relatat unele agenţii de presă, care pretindea că ar fi o declaraţie a mamei lui Navalnîi care o acuza pe soţia acestuia, Iulia, de comportament necuviincios de la moartea acestuia.

Iulia şi fiica sa Daşa s-au întâlnit joi la San Francisco cu preşedintele american Joe Biden, care l-a numit pe Navalnîi „un om de un curaj incredibil” şi a declarat că îl consideră pe Putin responsabil pentru moartea sa.

Articole asemănătoare

Back to top button