fbpx

Inflația din Turcia a atins 83,45%. Un nou maxim în ultimii 24 de ani

Inflaţia anuală din Turcia a urcat în septembrie la un nou maxim al ultimilor 24 de ani, de 83,45%, sub
aşteptări, potrivit datelor oficiale publicate luni, după ce banca centrală a surprins pieţele prin reducerea de două ori a ratelor în ultimele două luni, scrie Reuters, citat de mediafax.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Inflaţia a crescut din toamna anului trecut, când lira s-a prăbuşit după ce banca centrală a redus treptat rata dobânzii de politică monetară, la solicitarea preşedintelui Tayyip Erdogan.

De la o lună la alta, preţurile de consum au crescut cu 3,08%, a anunţat Institutul turc de statistică, faţă de o prognoză de 3,8% conform unui sondaj Reuters. Anual, inflaţia a fost prognozată la 84,63%.

A fost cea mai mare cifră anuală din iulie 1998, când a fost de 85,3%, iar Turcia se lupta să pună capăt unui deceniu de inflaţie cronic ridicată.

Inflaţia din septembrie a fost determinată de preţurile la transport, care au crescut cu aproape 118% faţă de anul precedent, în timp ce preţurile la alimente şi băuturi nealcoolice au urcat cu 93,05%.

După publicarea datelor, lira s-a tranzacţionat la 18,5620 faţă de dolar, slăbind de la o închidere de 18,5620 vineri.

Banca a redus din nou rata dobânzii de politică monetară cu 200 de puncte de bază, până la 12%, în ultimele două luni, mergând împotriva unui ciclu global de înăsprire, în ciuda creşterii susţinute a inflaţiei, a creşterii preţurilor la energie şi a efectului întârziat al declinului lirei.

Reducerile de rate de anul trecut au declanşat o criză valutară care a şters 44% din valoarea lirei faţă de dolar în 2021. Anul acesta, lira a slăbit cu aproximativ 29%, atingând noi minime istorice.

Articole asemănătoare

Back to top button