fbpx

grafic | Topul celor mai aglomerate orașe din Republica Moldova: Cum s-a mărit numărul de mașini în ultimii 50 de ani

În Republica Moldova sunt înregistrate aproape 1,1 milioane de unități de transport, dintre care peste 680.000 de autoturisme. Chiar și în an de criză, moldovenii au continuat să procure automobile, iar numărul lor crește continuu an de an.

În timp ce numărul de automobile s-a dublat în mai puțin de 15 ani, lungimea drumurilor și a străzilor a rămas practic la fel cum era acum 50 de ani. Drept consecință, numărul de automobile la un km de drum a crescut de 24 de ori în ultimii 50 de ani, de la trei automobile la un km de drum în 1970 la peste 73 de automobile în 2020, notează economistul Veaceslav Ioniță pe blogul său.

Potrivit lui, cel mai grav au fost afectate principalele orașe. Astfel, municipiul Chișinău are în prezent înregistrate aproape 230.000 de automobile, iar suprafața străzilor și drumurilor din oraș a crescut nesemnificativ în ultimii 30 de ani.

Drept urmare, doar automobilele înregistrate în capitală ocupă 20,7% din suprafața străzilor din oraș. Asta fără automobilele celor care vin în municipiu.

Topul este urmat de municipiul Bălți, unde automobilele ocupă 8,2% din suprafața străzilor, și municipiul Soroca, cu o aglomerație de 6,3%.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button