fbpx

foto | În Ucraina a nins, 10 milioane de oameni stau în frig și pe întuneric

În Ucraina a venit iarna și peste 10 milioane de oameni stau fără curent, în întuneric și frig, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Se fac eforturi pentru a restabili alimentarea cu electricitate cât mai rapid, după noile lovituri ale rușilor asupra instalațiilor electrice ucrainene. Asta în timp ce peste Kiev s-a așternut prima ninsoare. Liderul ucrainean a cerut din nou Occidentului să apere cerul țării sale. Apărarea antiaeriană este întinsă acum la maximum sub potopul de foc al rușilor. În acest timp, Kremlinul atribuie suferința civililor din Ucraina refuzului Kievului de a negocia, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ucraina și-a avertizat aliații că nu va putea să își revină dacă Rusia îi mai atacă rețeaua de energie. „Iarna va fi foarte grea”.

Guvernul ucrainean și-a avertizat aliații din Occident că anticipează o intensificare a atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice în următoarele zile, iar Kievul nu crede că are destule piese de schimb ca să poată relua distribuția de energie electrică și căldură dacă aceste bombardamente vor avea loc, au transmis doi oficiali din Congresul american și un oficial occidental care a avut acces la informațiile serviciilor americane de spionaj, scrie Politico.

Oficialii ucraineni le-au cerut în ultimele zile omologilor lor americani și mai multor țări europene să le ofere asistență pentru a se pregăti pentru o perioadă în care accesul la electricitate și gaze naturale va fi limitat – un scenariu care, potrivit Kievului, va complica eforturile armatei ucrainene pe front și va strămuta din nou civilii. Ucraina are nevoie de piese de schimb, inclusiv generatoare, conducte și valve cu care să își repare infrastructura. Kievul este în plin proces de a-și repara infrastructura avariată, dar se tem că atacurile rusești vor continua și le va fi imposibil să țină pasul cu distrugerile pe care le vor provoca.

Noile avertizări, care au ajuns la urechile congresmenilor americani prin intermediul unor rapoarte secrete, au apărut în timp ce Rusia a lansat marți rachete asupra capitalei Ucrainei, lovind blocuri de apartamente și provocând pene de curent la doar câteva zile după ce Rusia și-a retras trupele din orașul strategic Herson.

Zelenski: Peste 10 milioane de ucraineni nu au electricitate

Volodimir Zelenski a spus că Ucraina se confruntă în continuare cu întreruperi de urgenţă ale energiei electrice, după un nou val de atacuri cu rachete ruseşti, în timp ce temperaturile au scăzut spre limitele îngheţului.

„În acest moment, peste 10 milioane de ucraineni sunt lipsiţi de electricitate”, a anunţat el.

Volodimir Zelenski a cerut joi seara partenerilor occidentali să asigure „protecţia deplină a cerului ucrainean” în condiţiile în care ţara sa se confruntă cu un val de atacuri cu rachete din partea Rusiei.

„Încă o dată şi încă o dată, le repetăm partenerilor noştri că numai protecţia deplină a cerului ucrainean va salva atât Ucraina, cât şi Europa de multe posibile escaladări ale agresiunii ruseşti şi va încuraja cu siguranţă Rusia să pună cu adevărat capăt războiului”, a declarat Volodimir Zelenski, în condiţiile în care Ucraina se confruntă cu valuri de atacuri cu rachete din partea Rusiei.

Preşedintele ucrainean s-a referit şi la ideea negocierilor cu Moscova, pe care a respins-o, spunând că această opţiune nu ar aduce cu adevărat pacea, ci este doar o stratagemă propagandistică a Kremlinului pentru a câştiga timp.

Prima ninsoare în Kiev

Macron: „Acest război este şi problema voastră”

Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut vineri ţărilor din Asia-Pacific să se alăture „consensului din ce în ce mai mare” împotriva războiului din Ucraina, subliniind că acest război este şi „problema lor”, scrie Agerpres.”Prioritatea numărul unu a Franţei este să contribuie la pace în Ucraina şi să încerce să se creeze o dinamică globală care să pună presiune asupra Rusiei”, a afirmat preşedintele francez la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC). El şi-a exprimat intenţia de a „colabora foarte strâns cu China, India, întreaga regiune, Orientul Mijlociu, Africa, America Latină pentru a crea un consens din ce în ce mai mare spunând ‘acest război este şi problema voastră’ „.Agenda summitului APEC este dominată de consecinţele economice ale conflictului din Ucraina, pe care ţările din Sud le deplâng fără a condamna invazia rusă, şi de probleme de stabilitate regională, între care testele cu rachetă efectuate de Coreea de Nord şi disputele din Marea Chinei de Sud.

Kiev: Amploarea cazurilor de tortură la Herson este „oribilă”

Amploarea cazurilor de tortură la Herson în timpul ocupaţiei ruse a acestui oraş din sudul Ucrainei este „oribilă”, a declarat joi un înalt oficial ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets.

„Nu am văzut cazuri de tortură de o asemenea amploare”, „după ce am vizitat toate camerele de tortură din diferite regiuni ale Ucrainei”, a declarat Dmytro Lubinets. „Amploarea fenomenului este oribilă”, a subliniat el.

„Zezi de persoane” au fost „electrocutate, bătute cu ţevi metalice. Le-au fost rupte oasele” şi „ruşii au filmat totul”, a spus oficialul ucrainean. „Sunt sigur că în fiecare localitate importantă se va descoperi o cameră de tortură. Pentru că este un sistem pus în aplicare de Rusia”, a declarat el.

Autorităţile ucrainene au anunţat că au descoperit mai multe camere de tortură în zone eliberate din regiunea Herson.

Articole asemănătoare

Back to top button