fbpx

Eutanasierea unei femei care ceruse să moară la 51 de ani, deși ar mai fi avut mulți ani de trăit, a fost anulată în ultimul moment

Martha Campo Sepulveda urma să devină duminică prima persoană din Columbia eutanasiată la cerere, fără să fie într-un stadiu terminal de boală. Într-o răsturnare de situație, după ce femeia chiar sărbătorise momentul cu familia, eutanasierea ei a fost anulată în ultimul moment, potrivit BBC.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Martha Sepulveda are 51 de ani și a hotărât să apeleze la această procedură, deși ar fi putut avea încă mulți ani de trăit, după ce a fost diagnosticată în 2019 cu o boală degenerativă, care deja i-a afectat mobilitatea. Ea a vrut să-și curme încă de acum suferința, prin eutanasie, scrie digi24.ro.

Columbia a legalizat procedura eutanasierii în 1997, dar de curând a extins-o și la persoanele care nu sunt într-un stadiu terminal de boală, dar care au leziuni corporale sau boli grave și incurabile. Este o țară considerată pionier în ceea ce privește dreptul la o moarte demnă, atât în America Latină, cât și la nivel mondial.

Martha Sepúlveda Campo urma să moartă duminică, 10 octombrie, la ora locală 7:00.

Procedura a fost anulată, a anunțat sâmbătă Institutul columbian pentru Durere, centrul clinic unde urma să fie efectuată eutanasierea. Potrivit unui comunicat, Comitetul științific interdisciplinar pentru dreptul de a muri cu demnitate „a ajuns la concluzia unanimă de a anula procedura”, după ce a stabilit că femeia „nu îndeplinește criteriile pentru finalizarea procedurii”, așa cum considerase prima comisie ce evaluase cazul Marthei Sepulveda.

Biserica este împotriva eutanasierii

Decizia femeii de a alege să moară stârnise critici vehemente într-o țară majoritar catolică, în care Biserica nu acceptă eutanasia. Conferința Episcopală columbiană ceruse de curând ca decizia să fie reconsiderată.

„Sper că va avea loc o reflecție, dacă circumstanțele o vor permite, departe de hărțuiala presei, care nu a ezitat să exploateze durerea ei și a familiei sale, pentru a face un fel de propagandă pentru eutanasie”, a declarat monseniorul Francisco Antonio Ceballos Escobar, președintele Comisiei episcopale pentru promovarea și apărarea vieții.

„Spiritual, sunt total calmă”, declara Martha Campo Sepulveda într-un interviu acordat televiziunii columbiene Noticias Caracol. Femeia, catolică, recunoștea că este o persoană foarte credincioasă. „Dumnezeu nu vrea să mă vadă suferind și cred că nimeni, niciun părinte nu vrea să își vadă copiii suferind la rândul lor”, a declarat Martha.

De ce boală suferă Martha Sepulveda

Diagnosticul ei este scleroză laterală amiotrofică, ALS, o boală a sistemului nervos care afectează în timp mobilitatea. Este considerată o boală fatală, deși moartea poate surveni după luni sau chiar ani.

„Sunt mai liniștită de când a fost autorizată procedura. Râd mai mult, dorm mai liniștită”, declara femeia.

Ea a fost sprijinită în decizia sa de cea mai mare parte a familiei. Cei 11 frați ai ei au fost de acord cu procedura, iar fiul i-a fost alături în ultimele zile. „Am nevoie de mama mea, o vreau lângă mine, aproape în orice condiții, dar știu din cuvintele ei că ea nu mai trăiește, ci doar supraviețuiește”, a declarat Federico Redondo Sepulveda.

Martha știa că Biserica nu e de acord cu eutanasierea, dar spunea că a discutat cu preoții. „Știu că proprietarul vieții este Dumnezeu, da. Nimic nu se mișcă fără voia lui”, a spus ea. Femeia era însă încredințată că Dumnezeu „ar permite acest lucru” în cazul unei suferințe ca a ei.

„Lupt pentru dreptul de a mă odihni”

Eutanasia a fost legalizată în Columbia în 1997 în cazul bolilor terminale, atunci când pacientul trece prin multă durere, solicită voluntar eutanasierea, iar această procedură este efectuată de un medic. Guvernul a reglementat însă procedura abia la 20 aprilie 2015, iar de atunci au fost duse la îndeplinire doar 157 de cereri, potrivit datelor Ministerului Sănătății. În medie, la fiecare cinci cereri de eutanasie, doar două sunt autorizate.

Primul pacient eutanasiat din țară a fost Ovidio González Correa, un bărbat de 79 de ani cu fața deformată de o tumoare, care a devenit un simbol al luptei pentru acest drept. Acum, era rândul Marthei Sepulveda să intre în istorie, fiind prima persoană fără o boală terminală care ar fi obținut dreptul la o moarte demnă.

„Pentru că mergem întotdeauna la biserică duminica, la slujbă, am ales această zi”, a spus ea. Când a fost întrebată despre cei care cred că ar fi trebuit să lupte pentru a trăi în loc să ceară moartea asistată, Martha Sepúlveda a răspus că deja a trecut printr-o luptă. „Voi fi o lașă, dar nu vreau să mai sufăr. Să mă lupt? Eu lupt pentru dreptul de a mă odihni”, a declarat ea.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button