fbpx

Emigranţii salvează Germania. Țara a evitat o criză a şoferilor de camion asemănătoare celei din Marea Britanie

Muncitorii emigranţi salvează Germania, cea mai mare economie europeană, de la dificultăţile logistice cu care se confruntă Marea Britanie, susţine un important institut german de studii economice, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Potrivit Institutului Economic German (IW), care are sediul în Köln, emigranţii calificaţi ocupă o parte din ce în ce mai mare din posturile pentru care companiile au dificultăţi în a găsi angajaţi, în special şoferi de camion, scrie Digi24.

În contrast, în Marea Britanie, Brexitul a agravat perturbările apărute de-a lungul lanțurilor de aprovizionare prin întreruperea accesului la muncitorii din Uniunea Europeană.

„Rafturi goale în supermarketuri şi lipsa saltelelor la Ikea: ceea ce constituie viaţa de zi cu zi în Marea Britanie nu s-a materializat în Germania. Fără emigranţi, criza de forţă de muncă ar fi fost mult mai dramatică”, susțin economiștii de la IW conduși de Helen Hickmann.

Calculele analiştilor de la IW arată că procentul de muncitori emigranți care sunt activi în domeniile care se confruntă cu un deficit de forţă de muncă a crescut de la 19% în 2013 până la 49% în 2019. În aceeași perioadă, ponderea germanilor care ocupă aceste posturi a crescut într-o mai mică măsură, de la 25% până la 52%, mai scrie Bloomberg, citat de Agerpres.

Cea mai frecventă ocupație calificată pentru emigranți în 2020 era cea de şofer de camion, mai multe de 130.000 lucrând ca șoferi, adică un sfert din numărul total.

Articole asemănătoare

Back to top button