fbpx

doc, video | Putin introduce armata în Donbas pentru „a menține pacea”. Ce prevăd acordurile semnate cu regiunile separatiste

Vladimir Putin a ordonat luni seară armatei ruse „să menţină pacea” în regiunile separatiste din Ucraina, cărora tot ieri le-a recunoscut independenţa, înainte de a semna acorduri de ajutor reciproc care prevăd prezenţa de durată a forţelor ruse, notează AFP.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Astfel, cele două decrete ale liderului de la Kremlin cer Ministerului Apărării ca „forţele armate ale Rusiei să îşi asume funcţii de menţinere a păcii pe teritoriul republicilor populare” Doneţk şi Lugansk.

Această prezentare necesită JavaScript.

Acordurile semnate de Rusia și cele două așa-numite republici prevăd că părţile îşi vor asigura apărarea, vor împărţi baze militare şi își vor proteja frontierele în comun.

Acordurile, cu o durată de 10 ani, creează „temeiul legal pentru prezenţa” în aceste teritorii a „unităţilor militare ruse necesare menţinerii păcii în regiune şi asigurării unei securităţi de durată pentru părţi”, potrivit unei note explicative care însoţeşte textele.

Vezi și: Maia Sandu și Ministerul de Externe „condamnă cu fermitate” recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” celor două entități separatiste

Documentele „prevăd obligaţiile părţilor de a asigura asistenţă reciprocă în cazul în care una dintre părţi este ţinta unui atac” şi „prevăd protecţia comună” a hotarelor.

Aceste acorduri de prietenie şi ajutor reciproc urmează să treacă astăzi prin Parlamentul Rusiei.

Unele surse media au publicat imagini despre care spun că reprezintă trupe ale armatei ruse care trec hotarul în Ucraina, pe teritoriul celor două regiuni separatiste. Autenticitatea acestora nu a fost, deocamdată, confirmată.

Video: Nexta/Telegram

Citește și: Iohannis: România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste

Articole asemănătoare

Back to top button