fbpx

Deși i s-a spus după un accident că nu va mai putea merge fără sprijin, a cucerit Everestul pentru a 16-oară. Povestea unui alpinist britanic

Kenton Cool, care și-a zdrobit ambele oase ale călcâiului într-un accident de alpinism în 1996, a reușit acum a 16-a ascensiune a Muntelui Everest, un record al unui alpinist altul decât un șerpaș, scrie g4media.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cool, în vârstă de 48 de ani, a ajuns pe vârful de 8.849 de metri în timpul nopții de sâmbătă spre duminică, împreună cu Rebecca Louise, o antreprenoare în domeniul fitness-ului, care a realizat pentru prima dată această performanță. În precedentele sale 15 ascensiuni pe Everest, Cool a fost ghid pentru alți alpiniști cunoscuți, printre care Sir Ranulph Fiennes și prezentatorul TV Ben Fogle.

Fogle l-a descris pe Cool, care locuiește în Gloucestershire împreună cu soția și cei doi copii ai săi, ca fiind „unul dintre cei mai mari din toate timpurile”, adăugând: „Să urci o dată pe Everest a fost o încercare – să îl urci de 16 ori este eroic”.

Anterior, Cool a devenit prima persoană care a reușit să realizeze tripla coroană a Everestului – escaladând Everestul și munții vecini Lhotse (8.516 m) și Nuptse (7.861 m) dintr-o singură expediție, fără a se întoarce în tabăra de bază.

De asemenea, el a fost primul ghid britanic care a condus un client până în vârful K2 (8.611 m), al doilea cel mai înalt munte din lume după Everest.

Isprăvile lui Cool pe Everest au fost depășite doar de șerpași, unul dintre grupurile etnice tibetane originare din regiunile muntoase din Nepal și renumite pentru abilitățile lor de alpinism.

Kami Rita Sherpa, un alpinist nepalez, a escaladat Everestul de 26 de ori. Muntele a fost escaladat de peste 10.000 de ori din 1953 (când a fost cucerit de Edmund Hillary și șerpașul Tenzing Norgay), iar 311 alpiniști au murit în timpul încercărilor.

Vorbind prin intermediul telefonului prin satelit înainte de a se îndrepta spre vârf, Cool a declarat despre condiții că arată bine, cu o „prognoză meteo excelentă” și o „echipă excelentă”.

„Încrederea excesivă pe un munte ca Everest este un lucru periculos, așa că nimic nu este asigurat până când nu te întorci în tabăra de bază”, a spus el. „Încrucișăm degetele și vom fi în tabăra de bază în aproximativ trei zile și poate vom putea să deschidem o bere și să sărbătorim primul vârf al Rebeccăi, al 16-lea meu vârf și o coborâre reușită a întregii echipe de șerpași.”

Cool a început să facă alpinism la vârsta de 17 ani, în timp ce era la școala gimnazială din High Wycombe, cu câteva luni înainte de bacalaureatul său.

Articole asemănătoare

Back to top button