fbpx

Comisia Europeană își propune ca până vara să fie vaccinată 70% din populația țărilor membre ale UE. Restricțiile nu se ridică deocamdată

Până vara trebuie vaccinată 70% din populația adultă a țărilor membre a Uniunii Europene. Cel puțin așa indică un comunicat al Comisiei Europene, în care se arată că au fost stabilite mai multe obiective în acest sens.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Anunțul Comisiei privind imunizarea vine cu doar două zile înainte de întrevederea liderilor țărilor care fac parte din comunitatea europeană. Aceștia urmează să adopte împreună o strategie comună de luptă cu pandemia.

Printre obiectivele publicate de Comisia Europeană se numără vaccinarea până în martie a cel puțin 80% din bătrânii de peste 80 de ani și 80% dintre cadrele medicale și angajații centrelor de asistență socială în fiecare stat membru UE. Autoritatea precizează că pentru a crește capacitățile de producție a vaccinurilor se va colabora între statele membre ale UE, Agenția Europeană a Medicamentului și companiile responsabile.

În ceea ce privește certificatele de vaccinare, despre are se discută tot mai mult în ultima perioadă, se urmărește obținerea unui consens la nivel european până la sfârșitul lunii ianuarie. Călătoriile neesențiale, însă, sunt în continuare descurajate.

Precizăm că, inițiativa privind certificatul unic european de vaccinare împotriva COVID-19 aparține premierului elen, fiind motivată de revitalizarea turismului. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține ideea, iar președintele României, Klaus Iohannis, nu este de acord cu impunerea a unui asemenea document.

Nici epidemiologicii nu văd cu ochi buni inițiativa. Potrivit lor, demararea imunizării nu trebuie să fie urmată imediat de renunțarea la alte măsuri de precauție, actualmente existând „prea multe necunoscute fundamentale în privința eficienței vaccinului”, iar preparatele sunt actualmente disponibile în cantitate limitată.

Revenind la obiectivele Comisiei, restricțiile, la fel, ar mai putea rămâne valabile o perioadă. Statelor membre li se recomandă să continue să aplice măsurile de distanțare socială, limitarea contactelor, să combată dezinformarea, să intensifice testarea anti-COVID-19 și să intensifice urmărirea contacților și secvențierea genomului virusului, astfel încât să fie pregătite în cazul apariției unei noi tulpini a infecției.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button