fbpx

Cadavrul unui soldat, dispărut pe cel mai înalt câmp de luptă din lume, a fost găsit după aproape patru decenii

Cadavrul unui militar indian care a dispărut în Munţii Himalaya în urmă cu 38 de ani a fost descoperit în gheţarul Siachen, zonă disputată între India și Pakistan, relatează BBC. Siachen este cel mai înalt câmp de luptă din lume, iar soldați din ambele țări mor în timpul furtunilor şi avalanşelor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Chandrashekhar Harbola şi 19 colegi de-ai săi au fost prinşi într-o avalanşă în timpul unei operaţiuni de patrulare în gheţarul Siachen de-a lungul graniţei dintre India şi Pakistan, în 1984. Cincisprezece cadavre au fost recuperate ulterior, însă cinci au rămas date dispărute. Unitatea care a descoperit cadavrul lui Harbola a găsit şi un altul, dar acesta nu a fost încă identificat, a relatat agenţia de ştiri PTI, scrie digi24.ro.

Familia lui Harbola, care locuieşte în districtul Haldwani din statul himalayan Uttarakhand, a spus că descoperirea le oferă alinare. În satul său a fost planificată o înmormântare cu onoruri militare. Nu este prima dată când trupul unui militar este găsit după zeci de ani.

O unitate de patrulare a descoperit cadavrul lui Tukaram V Patil în 2014 – la 21 de ani după ce acesta a dispărut în gheţari. Ghețarul Siachen este cel mai înalt câmp de luptă din lume, iar soldaţi din ambele ţări mor în timpul furtunilor şi avalanşelor. Siachen a fost o zonă disputată între India şi Pakistan.

Au fost purtate negocieri pentru demilitarizarea zonei, dar fără niciun succes. Trupele din Pakistan au purtat o scurtă bătălie pentru a-şi impune controlul asupra gheţarului Siachen în 1984. După mai mult de patru decenii, trupele ambelor naţiuni sunt încă staţionate pe terenul inospitalier. Cel puţin 129 de militari pakistanezi au murit în 2012 într-o avalanşă în apropierea gheţarului Siachen.

India şi Pakistan au fost îndemnate să îşi retragă trupele din zona contestată, dar cei doi vecini nu au ajuns la o decizie. Cel puţin 10 militari indieni au murit într-o avalanşă în 2016 şi alţi patru au murit în 2019 în circumstanţe similare.

Articole asemănătoare

Back to top button