fbpx

Bărbatul care și-a ținut copiii sechestrați nouă ani la o fermă din Olanda ar putea fi eliberat. Procurorii renunță la caz

Procurorii danezi au cerut instanței din Assen să renunțe la cazul împotriva bărbatului de 68 de ani acuzat că și-a izolat și abuzat cei șase copii, aceștia fiind ținuți departe de lumea înconjurătoare timp de 9 ani la o fermă din nordul Olandei, scrie De Telegraaf.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cazul a atras atenție la nivel internațional în 2019, când când unul dintre copii a avertizat poliția și oamenii legii l-au găsit pe bărbat alături de familia sa la o fermă din Ruineworld.

Acum, procurorii danezi susțin că bărbatul nu poate avea parte de un proces corect, întrucât a suferit un atac cerebral în 2016 și efectele acestuia s-au agravat în timp.

Dacă instanța acceptă cererea procurorilor pe 4 martie, cazul penal împotriva bărbatului identificat drept Gerrit Jan Van D. va înceta, iar el va fi liber, scrie digi24.ro.

Copiii cei mari sunt dezamăgiți

Cei patru copii mai mari ai bărbatului și-au exprimat dezamăgirea prin avocatul lor.

Procurorii vor să-l scoate pe Gerrit Jan Van D. de sub acuzare, motivând că acesta este capabil să înțeleagă acuzațiile până la un punct, însă nu se poate apăra din cauza leziunilor cerebrale. Astfel, cazul ar fi o încălcare a Convenției Drepturilor Omului, care spune că un suspect are dreptul la un proces corect, în cadrul căruia poate participa activ și se poate apăra.

Copiii mai mari sunt de altă părere: „Nu ar fi prima dată când un suspect nu înțelege totul”. Potrivit acestora, Gerrit Jan van D. a fost capabil să-și exercite regimul strict asupra lor și după atacul cerebral. Totodată, acuzatul a dat de înțeles că vrea să locuiască iar alături de copiii săi după ce va fi eliberat. Chiar și cei mai tineri copii ai lui Gerrit Jan van D. sunt adulți, însă din cauza „îndoctrinării” ei nu vor fi capabili să se apere de tatăl lor, se tem copiii mai mari. „Încă îl vad ca pe un patriarh. Ca pe Mesia. Dacă nu sunt ținuți la distanță de el, îl vor proteja până la moarte”.

Dacă instanța va decide să înceteze acuzarea, copiii mai mari ai lui lui Gerrit Jan van D. cer crearea unui „mediu sigur” pentru cei mai tineri.

Procurorii nu sunt de acord cu ideea copiiilor lui Gerrit Jan van D., cum că tatăl lor este capabil să fie judecat. Bărbatul nu poate vorbi și răspunde la întrebări cu cuvintele „yo-yo” și expresii faciale, nu este clar ce vrea să spună sau dacă înțelege întrebarea.

„Nu este complet pierdut, însă este prins în propria minte. Informațiile intră, dar este neclar cum le procesează și exprimarea lui este limitată”, a declarat procurorul Diana Roggen Van D.

Situația medicală a acuzatului nu se poate îmbunătăți

Situația medicală a acuzatului nu se poate îmbunătăți. Din cauza atacului cerebral masiv lăsat netratat ani de zile, starea lui a devenit cronică.

Procurorul Diana Roggen Van D. a spus în instanță ca realizează că este greu pentru copiii mai mari și recunoaște pericolul revenirii la vechea situație în care tatăl și copiii mai mici sunt izolați de societate. Totodată, ideile acuzatului nu s-au schimbat: crede în continuare că lumea se va sfârși în 40 sau 50 de ani, iar el se va reîntoarce sub forma unui bebeluș. „Dar copiii sunt adulți acum. Este alegerea lor și dreptul lor”, a spus Roggen.

Gerrit Jan van D. este reținut de 16 luni și avocații lui au cerut și eliberarea lui până la proces. Instanța va decide în ambele cazuri pe 4 martie.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button